Jutri bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih lokalov

Vlada je na petkovi dopisni seji dodatno sprostila omejitve, ki veljajo v gostinstvu in turizmu. Tako bodo lahko v gostinskih lokalih od ponedeljka naprej po vsej državi postregli tudi v notranjih prostorih. Namestitvenim obratom z več kot 60 sobami bo dovoljeno oddajati do po polovico vseh sob, tistim manjšim pa še naprej do 30.

 

S tem bo ob epidemioloških podatkih, ki kažejo na postopno izboljšanje razmer, v novem tednu omogočena še nekoliko bolj svobodna gospodarska dejavnost v obeh panogah, ki ju je epidemija najbolj prizadela.

Prav tako bo v vseh statističnih regijah dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, pri čemer bo pogoj, da imajo zaposleni in gostje potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani (t. i. pogoj PCT).

Pri tem bo število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Ob tem bo treba zagotavljati 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru. Trenutno velja omejitev ena stranka na 30 kvadratnih metrov površine.

V tem tednu je sicer po vsej državi dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, pri čemer je treba upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kot so ustrezna razdalja med mizami in omejeno število oseb za isto mizo. Samo v rumenih regijah pa lahko trenutno strežejo tudi v notranjosti lokalov, pri čemer morajo imeti gostje opravljen test ali potrdilo o prebolelem covidu-19 oz. o cepljenju.

A. M.