Jok in vpitje, pogosto nedolžnih žrtev, sliši še danes …

TV Slovenija je nedavno v oddaji Pričevalci objavila zanimivo pričevanje danes 99-letnega partizana in nekdanjega predsednika borčevske organizacije v Brežicah Antona Cizlja.

Ta je za televizijo odkrito spregovoril o poteku povojnega pobijanja ljudi, ki jih je takratna komunistična oblast dojemala kot nasprotnike, čeprav najpogosteje niti niso bili nič krivi.

Cizelj je povedal, je bila vsa njegova družina partizanska. V partizanih sta bila tudi njegov oče in brat Milan, ki je padel. Povedal je, da so bili Edvard Kardelj in Boris Kidrič, ki sta zaukazala in izvrševala povojne poboje, “lumpa vseh lumpov”. Povedal je, da pri množičnih povojnih pobojih ni bilo nobenega sojenja, mnogi pa niti niso vedeli, zakaj bodo pobiti. “Nikogar od žrtev ni nihče nič zaslišal, nič vprašal. Šus, pobili so jih. To je strašno boleče,” je dejal in dodal da krike in jok pobitih sliši še danes.

Ujetnike je kot partizan enkrat spremljal na morišče v Hudo jamo, trikrat pa iz Teharij v Mostec pri Brežicah. “Trikrat sem jih vodil kot vodnik, kot stražar. Na vsaki strani kolone so bili protitankovski jarki in tam so jih streljali … Ženske so jokale, bile so mlade, doma so imele otroke.” Žrtve so bile slovenske narodnosti: “Bili so domačini, Slovenci. Prijeli so lahko kogarkoli ne glede na krivdo. Zasliševanja ni bilo nobenega, sodišča ni bilo nobenega. Strel! Tako je bilo … Bile so Slovenke iz okolice Velenja in Slovenj Gradca. Vprašal sem jih: ‘Zakaj so te zaprli?’ ‘Ne vem, ne vem …’ je bil odgovor. Morda je bila trgovka pri Nemcih ali Kočevarjih, ali natakarica, zaradi takih stvari so jih,” je povedal.

Pogovor s Cizljem je opravil novinar TV Slovenija Jože Možina, ki je te dni opozoril na nenavadno prakso nacionalne RTV-hiše. Opozoril je, da so skušali na TV Slovenija pričanje, namesto da bi ga promovirali, čim bolj skriti. Pričevanje je TV Slovenija sicer objavila, a praktično brez napovednikov v gledanih terminih, ki bi gledalce opozorili, da gre za nenavadno in prikrivano vsebino o hudih zločinih oblasti.

Opozoril je tudi, da naj bi se urednica spletnega portala RTV Slovenija MMC Kaja Jakopič celo teden dni izmikala objavi povzetka intervjuja v pisni obliki na vidnem mestu spleta javne RTV, in izpostavil, da gre za cenzuro v škodo bralcev in prikrivanje.

A. M.