Jankovićevim odpis dolgov med drugimi omogočila kar Jankovićeva stranka

V zadnjih dneh je veliko zgražanja javnosti vzbudila novica, da so upniki podjetjem družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića odpisali 95 odstotkov dolgov v skupni vrednosti 29 milijonov. Slednje se je po pisanju medijev lahko zgodilo zato, ker so podjetja, povezana z Jankovići, poceni odkupila dolgove podjetij Jankovićev, nato pa v postopkih prisilne poravnave glasovala za odpis dolgov.

Možnost, da upniki podjetjem odpišejo tudi do 99,9 odstotka glasov, je omogočila novembra 2013 sprejeta sprememba zakona o finančnem poslovanju, za katero so nekatere mediji in vladni politiki razširili govorice, da je bila sprejeta tudi s pomočjo desnice, med drugim SDS. A slednje ne drži. Kot pokaže vpogled v takratno dogajanje in arhiv državnega zbora, je predlagano spremembo zakona predlagala takratna vlada Alenke Bratušek, v državnem zboru pa so zanjo glasovale tedanja Jankovićeva Pozitivna Slovenija, SD, Državljanska lista in DeSUS. Spremembo je torej ob pomoči nekaterih drugih strank izglasovala kar sama Jankovićeva stranka, medtem ko je bila SDS proti.

Spremembe, ki jih je v državni zbor vložila vlada Alenke Bratušek, so določile, da se iz zakona črta takratna določba, po kateri lahko upniki v poenostavljeni prisilni poravnavi dolžniku odpišejo največ 50 odstotkov dolgov. Slednjemu so nasprotovali poslanci SDS in predlagali amandma, da se takšna določba ne sprejme.

Vendar jo je takratna koalicija strank Pozitivna Slovenija (član katere je bil takrat tudi današnji premier Marjan Šarec), SD, Državljanska lista in DeSUS zavrnila, hkrati pa podprla predlog vlade. Takšna odločitev je zdaj podjetjem Jankovićeve družine omogočila, da so ji upniki odpisali 95 odstotkov dolga.

M. P.