Jim bo na Pozdravu poletja uspelo ločeno zbrati kar 90 odstotkov odpadkov?

V Brežicah želijo na 14-dnevni osrednji poletni prireditvi Mestna promenada ločeno zbrati 90 odstotkov odpadkov. Poskusno bodo skušali to doseči tudi že na junijski prireditvi Pozdrav poletju. Enak cilj bi radi sčasoma dosegli še na preostalih prireditvah, so povedali na novinarski konferenci.

 

Pri vseh prireditvah oživljanja mestnega jedra nameravajo v prihodnje stremeti k čim manj odpadkov oz. brez odpadkov. Na prireditvenem prostoru bodo postavili le koše za ločeno zbrane odpadke, običajne koše za mešane odpadke pa bodo prekrili s cvetjem.

Predstavnica brežiškega Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Anja Avšič je povedala, da so prve ukrepe za čim manj odpadkov uvedli že na lanskih mestnih prireditvah. Letos se bodo osredotočili predvsem na prireditvena sklopa Pozdrav poletju in Mestna promenada. Obisk navedenih prireditev pa bo brezplačen.

V občini Brežice so sicer lani zabeležili skupaj nekaj manj kot 667.000 prenočitev oz. dobro petino teh več kot predlani. Zabeležili so tudi 22 odstotkov več turističnih prihodov kot predlani. Z navedenim so dosegli 97 odstotkov številk iz predcovidnega rekordnega leta 2019, Občina Brežice, v katero spada med drugim tudi kompleks Term Čatež, pa je po številu prenočitev na državni ravni lani zasedla šesto mesto.

A. M.