Jerala: Omikron bo zelo verjetno našel vsakega, ki še ni cepljen

Različica koronavirusa omikron ima tako močno potenco, da bo najbrž našla vsakega, ki še ni cepljen, je v spletnem pogovoru, ki so ga posneli v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, opozoril strokovnjak Roman Jerala. V Sloveniji naj bi imeli januarja visoko število okuženih, že cepljeni pa naj bi prestali blažjo obliko bolezni, njegove besede povzema STA.

 

Po besedah Jerale lahko pričakujemo, da bo v Sloveniji najbrž februarja ali marca dosežena 100-odstotna precepljenost ali pa prekuženost. Gre sicer za stanje, ki bi ga slej ko prej dosegli tudi z različico delta, v nasprotju s to naj bi ga z omikronom dosegli hitreje, je poudaril.

Ob doseženi tako imenovani čredni imunosti je napovedal, da v nadaljevanju in ob umiritvi epidemije mlajši in zdravi verjetno ne bodo več potrebovali cepljenja proti covid-19, starejši in ranljivejši pa naj bi se proti temu vsako leto cepili podobno, kot se zdaj cepijo proti gripi.

O različici virusa omikron po njegovem mnenju še ne vedo veliko. Sicer so nekateri znaki, da bi bila lahko nekoliko blažja od prejšnjih različic, in močno upa, da se bo izkazalo, da je vsaj nekoliko manj nevarna. Seveda pa se zelo hitro širi, s čimer lahko nadoknadi tudi to, da je potek bolezni nekoliko blažji.

A. M.