Janši še en mandat na čelu najmočnejše stranke v državi

Okoli 650 delegatov SDS je na včerajšnjem kongresu v Slovenskih Konjicah z veliko večino Janezu Janši podelilo nov mandat na čelu največje vladne stranke. Janša je bil edini kandidat, med 656 udeleženimi delegati, ki so izkoristili volilno pravico, pa je prejel 650 glasov, medtem ko je bilo proti šest delegatov.

Janša, ki trenutno tretjič vodi vlado, ima vajeti SDS trdno v rokah od leta 1993.

Je tretji predsednik SDS, ki je bila sicer ustanovljena kot Socialdemokratska zveza Slovenije, pozneje pa se je dvakrat preimenovala. Pod njegovim vodstvom je stranka lani vnovič prevzela vodenje vlade in je že dolgo časa najmočnejša stranka v državi.

V nagovoru po izvolitvi je dejal, da njegova generacija še ni rekla zadnje besede, vendar v naslednjih letih veliko pričakujejo tudi od mlade generacije iz Slovenske demokratske mladine (SDM). Kot je dejal, prihaja njihov čas v SDS, Sloveniji in Evropi. “Vemo da ste sposobni prevzeti ta izziv in da mu boste kos,” je dejal.

Ob tem je izkoristil priložnost in spomnil tudi na 11. julij in referendum, na katerem je po njegovem mnenju treba za zaščito pitne vode glasovati za.

Tisti, ki bodo glasovali proti, ogrožajo zdravo pitno vodo, je dejal in dodal, da “so to v glavnem bolj ali manj znana imena z znanimi ozadji”, ki že imajo kupljene parcele po bregovih rek, jezer in obale in jih zakon moti. Zato skušajo obrniti zadevo in ta referendum bo po njegovi oceni “tipičen primer popolnega spreobračanja dejstev”.

“Ker ljudje zakonov ne berejo, je naša naloga, da to resnico razširimo med svojimi sodelavci in jih nagovorimo, da glasujejo za. Mi gradimo, zato glasujemo za,” je poudaril.

Ob prihajajočem prazniku Dan državnosti se je dotaknil primerjave med Slovenijo pred 30 leti in danes, ki kaže, da je bil premik velikanski, večji kot kadarkoli doslej v njeni zgodovini. Kot je dejal, gre za podvig generacije, za katerega lahko vsi skupaj upamo, da bo trajen.

V SDS jih prepiri ne zanimajo. “Če nas napadajo, se znamo braniti, o tem nihče ne dvomi. Smo močnejši kot kadarkoli, a naš pogled je usmerjen v prihodnost,” je dejal predsednik največje vladne stranke.

A. M.