Janši prestižna nagrada Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj udeležil 30. Ekonomskega foruma na Poljskem, kjer je med drugim prejel tnagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope. Nagrado je prejel za izjemne dosežke in prispevek k voditeljstvu Evrope.

 

Nagrado podeljuje programski svet Ekonomskega foruma, ki ga sestavlja vrsta uglednih posameznikov iz politike in gospodarstva. Z njo počastijo osebnosti, ki so v preteklem letu pustile pomemben pečat v Srednji in Vzhodni Evropi ter v svoji državi.

Med dobitniki omenjene nagrade v preteklih letih so bili med drugim Mateusz Morawiecki, Jose Manuel Barroso, Jerzy Buzek, Vaclav Havel, Janez Pavel II in druge vidne osebnosti.

Janša je imel ob podelitvi tudi zahvalni nagovor, v katerem je izpostavil, da ni močne Evropske unije brez močne Srednje Evrope. “Pravzaprav nobene res Evropske unije ni brez držav Srednje Evrope. Srednja Evropa namreč vse bolj postaja to, kar govori že poimenovanje našega dela kontinenta. To je nekaj osrednjega, tako v gospodarskem kot vrednotnem smislu,” je povedal.

Dodal je, da se zdi, “da se je Evropa v času blagostanja sčasoma prehladila, in upajmo, da se iz tega ne bo razvila astma”. “Evropska unija se je v političnih razpravah in deloma tudi ravnanju nekaterih institucij preveč oddaljila od temeljnih načel evropskega združevanja, to je iskanja soglasja in medsebojnega spoštovanja, subsidiarnosti in solidarnosti,” je ocenil in dodal, da smo v Evropi lahko uspešni le tako, da se spoštujemo in da se učimo drug od drugega.

A. M.