Janši, Hojsu, Grimsu in Ruparju grozijo s smrtjo

Ta konec tedna se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek, ki prikazuje štiri naboje z napisi: Janša, Rupar, Grims in Hojs. V ozadju je mogoče slišati moškega, ki omenjene zmerja s “kreteni” in “kmetavzarji”, in pravi, da bo vsakega izmed njih pokončal.

 

S posnetka je razvidno, da gre za grožnjo s smrtjo štirim osebam, kar predstavlja kaznivo dejanje po kazenskem zakoniku.

Na objavo posnetka se je oglasil Janez Janša. Citiral je 135. člen Kazenskega zakonika in dodal, da gre v tem primeru “za očitno grožnjo s smrtjo”. Policijo je vprašal, če se jim zdi to manj nevarno, kot če kdo grdo pogleda kako prvorazredno iz Inštituta 8. marec?

Eden od uporabnikov Twitterja pa je opozoril, da sta na posnetku jasno vidna podatka: številka videa (092632) in čas izdelave (19. marec 2023).

“Ta posnetek ima meta podatek serijske št. telefona, ta pa klicno številko. Številka je registrirana pri operaterju. V kolikor se dobi posnetek, ima povprečni kriminalist v dveh delavnih urah ime in priimek lastnika mobitela, tega posnetka.”

Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in veteran vojne za Slovenijo, pa je ob objavi tega posnetka na Twitterju zapisal: “Pod mojim vodenjem Policije smo storilca podobnega dejanja odkrili. Zaslužni kriminalisti/tka so bili deležni moje pohvale. Ali bo tudi sedaj tako? Pustimo se presenetiti.”

Ker je vlada ob koncu tedna ustanovila strateški svet, ki bo preganjal sovražni govor, so številni pričeli opozarjati na to, da je omenjeni posnetek predstavlja prvo stvar, s katero bi se ta moral začeti ukvarjati.

Številni opozarjajo tudi na primerjavo z domnevnim “drugim napadom” na Niko Kovač, ki jo je Robert Golob prav zaradi tega postavil za vodjo strateškega sveta. Domnevni napad naj bi se zgodil prejšnji teden in naj bi bil verbalen, čeprav oseba, ki naj bi ga zagrešil, pravi, da je Kovačevo le nagovoril, sama pa da se je odzvala pretirano.

A. M.