Janševa vlada Golobu zapušča zelo solidno dediščino

Vlada Janeza Janše se je v dveh letih svojega obstoja soočila z vsaj dvema velikima izzivoma, ki ju je izpeljala na zavidljivo visoki ravni. Zasluga tega je, da je država danes v dobrem finančnem stanju in pripravljena na morebitno podaljšanje epidemije koronavirusa.

 

Vlada, ki je prevzela mandat marca 2020, se je že takoj naslednji dan soočila z dvema pomembnima izzivoma – dotlej neznano epidemijo koronavirusa, za katero nihče ni vedel, kako huda je lahko, in gospodarsko krizo, ki bi lahko sledila kot posledica nujno potrebnega zapiranja države in s tem omejevanja virusa.

Z epidemijo se je vlada v prvem valu spopadla z odliko, saj smo bili država, ki jo je virus najmanj prizadel, slabše je šlo v drugem valu, a pri tem so bile slabe vse države. Drugi val je bil bolj intenziven in je prinesel več žrtev, pomembno pa je bilo, da je zdravstveni sistem vzdržal. Podobno je bilo v tretjem in četrtem valu.

Krize, ki bi lahko sledila kot posledica zapiranja javnega življenja, se je vlada lotila s konkretnimi spodbudami ljudem in gospodarstvu. Financirala je čakanje na delo in pokrila del izgube, ki je nastala podjetjem, ker niso mogla delati. Prebivalstvo je prejelo številne koronske dodatke, olajšave in druge spodbude. Posledica vsega je bila, da ni prihajalo do stečajev podjetij in odpuščanj in da so podjetja ob ponovnem odprtju javnega življenja lahko nadaljevala tam, kjer so začela pred zaprtjem. Tudi po zaslugi tega imam danes v državi rekordno zaposlenost in drugo najnižjo brezposelnost v zgodovini države.

Ob tem je treba dodati, da se je vlada ves čas soočala z intenzivnim nagajanjem opozicije, ki je rušila vse predloge, tako slabe kot dobre, in se nasploh obnašala kot da epidemije ni in kot da živimo v normalnih časih. Ob koncu mandata je vladi uspel še velik diplomatski preboj, ko je premier Janez Janša z aktivno pobudo, povezano z vojno v Ukrajini, državo postavil na naslovnice vseh tujih časopisov.

Janševa vlada tako najverjetnejšemu mandatarju Robertu Golobu zapušča več kot solidno zapuščino. Kako dobro bo znal upravljati z njo, pa bomo videli kmalu.

A. M.

M. P.