Janša zaželen gost na tujih televizijah

Potem ko je slovenski predsednik vlade Janez Janša skupaj s še poljskim in češkim premierjem nedavno obiskal oblegani Kijev, je reden gost najuglednejših tujih televizij. Slednje zanima predvsem njegovo mnenje o stanju v Ukrajini in možen razvoj tamkajšnjih dogodkov.

V torek je Janša gostoval v oddaji Connect the world na CNN International, kjer je v pogovoru z voditeljico Becky Anderson spregovoril o aktualnem dogajanju v Ukrajini.

Med drugim je spomnil, da v Ukrajini ljudje vsak dan umirajo. “Čas je pomemben. Narediti moramo vse, kar lahko, da Ukrajince podpremo ter da jim pomagamo pri tem, da se branijo,” je dejal Janša, ki je prepričan, da bo Ukrajina v tej vojni zmagala.

Na vprašanje, zakaj je Ukrajina opustita željo za vstop v zvezo NATO, je dejal, da so v Ukrajini spoznali, da potrebujejo Nato in garancije iz 5. člena, toda zakaj bi vztrajali pri tem cilju, ki jim trenutno ne pomaga, zato so sprejeli pragmatično odločitev o tem, da pri tem ne vztrajajo. “Po tem, ko bodo zmagali v vojni, jih bo verjetno Nato želel povabiti. Ko bodo zmagali, bo ukrajinska vojska gotovo ena močnejših v Evropi,” je prepričan predsednik vlade, ki obenem dodaja, da je sedaj na potezi predvsem Evropa, ki mora zagotoviti hitro pot do članstva v EU. Poudaril je, da je treba Ukrajino podpreti s toliko vojaške moči, kot je le mogoče, ker je to edino, zaradi česar je mogoče, da se vojna ustavi.

Včeraj je Janša gostoval na britanski televiziji Sky News, kjer je dejal, da Slovenija pomaga Ukrajini, kolikor je mogoče. “Zelo sem se razveselil, ko sem slišal vašega ministra za obrambo, da Združeno kraljestvo pošilja več obrambnega orožja v Ukrajino, saj to potrebujejo. Močnejši bodo, krajša bo vojna,” je dejal.

V zvezi s sankcijami proti Rusiji je dejal, da je treba narediti vse, da bo Ukrajina močnejša in Rusija šibkejša. “S sankcijami ne pošiljamo samo sporočila, ampak ruski vojni stroj v resnici postaja šibkejši,” je dejal. Po njegovih besedah bi se Zahod moral zavedati, da so Rusi močno odvisni od rezervnih delov, ki jih proizvajamo na Zahodu.

A. M.