Janša zabrusil Fajonovi: “V EU ste ‘zagovarjali’ vladavino prava, v Sloveniji pa jo drastično kršili.”

Klanjanje vodstva SD spomeniku Borisa Kidriča, vodji politične policije v nekdanji diktaturi.

Predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon včeraj ni imela ravno dobrega dne, saj je večina njenih objav na Twitterju naletela na ostre odzive in posmeh.

Da je bil slednji še večji, je med drugim poskrbel predsednik vlade Janez Janša.

Temu je namreč Fajonova v enem od svojih tvitov očitala, da dela zgodovinsko napako, ker je v razpravi o prihodnjem evropskem proračunu pritrdil stališču Poljske in Madžarske, da koriščenje evropskih sredstev ne sme biti pogojevano s subjektivno oceno o tem, v kolikšni meri neka država, članica EU spoštuje pravo.

Kljub temu, da je Janša pojasnil, da takšno stališče ne zagovarjajo le Poljska, Madžarska in Slovenija, pač pa tudi nekatere druge države ter da morajo veljati enaka pravila za vse, je Fajonova svoje mnenje ponavljala in med drugim zapisala, da smo bili v EU znani po tem, da smo zagovarjali vladavino prava, zdaj pa po njenem prepričanju skupaj z Madžarsko in Poljsko trdimo, da spoštovanje temeljnih evropskih vrednot ni potrebno.

Janša ji seveda ni ostal dolžan in ji je na Tvitterju odgovoril: “V EU ‘zagovarjali’ v Sloveniji pa ste jo drastično kršili. Kradli volitve, mandate in otroke. Da o ukradeni judovski vili, iz katere moralizirate o vladavini prava, ne govorimo. Ali o klanjanju množičnim morilcem,” je zapisal.

S tem je Janša spomnil na sporne posle, s katerimi je SD s spretnim manevrom praktično brezplačno dobila nekdanjo družbeno vilo, v kateri ima danes sedež, kot tudi nedavno klanjanje vodstva SD vključno s Fajonovo spomeniku Borisa Kidriča v Ljubljani, sicer vodji enot slovenske politične policije, ki je med in po drugi svetovni vojni brez sojenja pobila na tisoče Slovencev.

M. P.