Janša v Zagrebu: Časovnica za gradnjo NEK 2 na vladni ravni že sprejeta

(vir: gov.si)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je sinoči v Zagrebu srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Ena od glavnih tem pogovorov je bila krepitev dvostranskega sodelovanja pri zagotavljanju varne, zanesljive in cenovno dostopne oskrbe z energetskimi viri, zlasti z zemeljskim plinom. Konkretno za drugi blok krške nuklearke je povedal, da je časovnica za njegovo gradnjo že sprejeta.

 

Janša je Hrvaški zagotovil, da imajo vso podporo za članstvo v integracijah, kjer je Slovenija članica, Hrvaška pa še kandidatka. Tu gre predvsem za širitev schengenskega območja, OECD. Trenutna vlada je namreč mnenja, da bo vstop Hrvaške v schengen koristil tudi Sloveniji.

V nadaljevanju je poudaril, da je velik del Evrope v celoti ali deloma odvisen od uvoza energentov iz Rusije in vse tisto, kar predstavlja alternativno temu uvozu in odvisnosti, v tem trenutku predstavlja evropsko prioriteto.

Janša je pojasnil, da se na vrhu EU zdaj trudijo za to, da najdejo neke skupne pristope, ki segajo čez državne meje, ko gre za dobave, transportne poti in ostalo logistiko.

Janša in Plenković sta se dogovorila, da bodo v prihodnje pristojna ministrstva preverila možnosti za sodelovanje pri skupni naložbi drugega bloka NEK in pri kapacitetah za utekočinjeni plin.

Glede na aktualno situacijo pa je absolutno treba razmišljati o gradnji novih plinovodnih kapacitet.

“Tu bodo na voljo znatna evropska sredstva, kajti to je ena od prioritet za celotno Evropo. Do sredstev pa bo hitreje prišel tisti, ki bo hiter, in to je tudi eden od razlogov, da sva se s hrvaškim kolegom sestala že nekaj dni po evropskem vrhu,” je povedal Janša.

Janša je še razkril, da je časovnica za gradnjo NEK 2 na vladni ravni že sprejeta, lokalno okolje v Krškem in Posavju je projektu naklonjeno. Premier je spomnil, da se je Slovenija zavzela, da bo zaprla Termoelektrarno Šoštanj, ki predstavlja tretjino energetske bilance do leta 2033. “Realno pa lahko to naredimo takrat, ko bo obratoval drugi blok NEK, torej je to neka prva najbolj optimistična časovnica, vsi pa vemo, da je gradnja NEK 2 zahteven projekt, vendar pa velja prepričanje, da bo od začetka gradnje do obratovanja minilo manj časa kot pri gradnji prvega bloka,” je povedal premier.

M. P.