Janša: Ukinitev muzeja osamosvojitve je izdajalsko dejanje

Janez Janša ob nagovoru članov in simpatizerjev stranke SDS v Bovcu.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) zaradi vladne odločitve o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve napoveduje poziv k interpelaciji vlade premierja Roberta Goloba. V največji opozicijski stranki SDS bodo pozivu razpravljali prihodnji teden, je danes povedal njen predsednik Janez Janša. Odločitev o ukinitvi muzeja je sicer označil za “izdajalsko dejanje”.

Janša je bil danes kritičen tudi do napovedane davčne reforme. Premier Robert Golob je namreč včeraj v DZ napovedal, da bo vlada predlog davčne reforme predstavila sredi marca, šla pa bo v smeri, da bodo bistveno bolj premožni za svoje premoženje pošteno plačali davke. Prvak SDS meni, da je omenjena napoved v nasprotju s tem, kar vlada počne.

“Koraki so eno, obljube so drugo,” je dejal Janša, ki je prepričan, da do tega ne bo prišlo, saj bi to pomenilo, da bi predstavniki na najvišjih državnih funkcijah obdavčili sami sebe. “Če zelo natančno beremo te napovedi, gre za poskus obdavčenja tistih, ki so najeli kredite in si zgradili hišo ali pa kupili stanovanja in ob tem plačali vse davke in s plačevanjem obresti tudi poganjali ekonomijo naprej,” še meni Janša. V takšni potezi vlade tako tudi vidi “napad na blaginjo srednjega razreda”.

Odzval se je tudi na ponedeljkov govor predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki je ob 31. obletnici izbrisa pozvala k razmisleku o noveliranju zakonov o izbrisanih. “Naravnost cinično je, da se zdaj govori o tem, kako morajo tisti, ki imajo 500 evrov pokojnine, ki so gradili to državo, plačevati odškodnino tistim, ki niso verjeli v to državo in ki so zavrnili slovensko državljanstvo in zdaj terjajo nekakšne odškodnine,” je dejal.

A. M.