Janša: Poleg Rusije je Slovenija edina država, ki je imela komunističen režim, pa dneva spomina na žrtve tega režima nima

FOTO: TW/SDS

Sinoči je v Domžalah potekal pogovorni večer z naslovom Slovenija danes v luči knjige Forum Sao Paulo in kulturna vojna. Gost pogovornega omizja je bil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. 

 

V zadnjih dneh v slovenskih medijih odmeva novica, da je trenutna Golobova vlada ukinila 17. maj kot praznik spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je lani sprejela vlada pod vodstvom Janše. Predsednik največje opozicijske stranke je dejanje označil za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka.

Kot je pojasnil včeraj, Slovenija spada v skupino tistih držav, kjer se je najprej izvedla krvava revolucija, zato tudi imamo na naših tleh preko 700 morišč. Nato je prišlo do slovenske pomladi, prvih demokratičnih volitev. “Nekaj časa je šlo vsaj delno v pravo smer, zdaj pa imamo udarni val. V Sloveniji doživljamo renesanso kulturnega marksizma,” je prepričan Janša, ki dodaja, da se to sicer ne dogaja le pri nas. Za primer je podal ZDA, kjer se po njegovem mnenju enostavno skuša zanikati vse tisto, kar je prinesla zahodna civilizacija, pa tudi kar je prinesla evolucija, narava sama.

Glede ukinitve dneva spomina na žrtve je opozoril, da je “Slovenija trenutno edina država, ki je imela komunističen režim, pa dneva spomina na žrtve tega režima nima. Še ena taka država sicer obstaja, to je Rusija. Da vlada neke države, ki je članica EU, zveze Nato, OECD, Sveta Evrope … ukine ta dan, to ni razumljivo nikomur.”

Vir: TW/SDS

Spletno uredništvo