Janša: Od sredine avgusta hitri testi ne bodo več brezplačni

Predsednik vlade Janez Janša (vir: Kabinet predsednika vlade)

Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji novinarski konferenci napovedal, da bodo šli ukrepi v prihodnjih dneh v smer priporočil Evropske komisije – čim več odprtega in dostopnega, a le ob izpolnjevanju pogoja PCT. “Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik, ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju,” je dejal.

Glede na to, da je cepljenje brezplačno, od sredine avgusta naprej hitro testiranje ne bo več brezplačno, je še dodal.

Janša je povedal, da je zdaj, ko imamo na voljo dovolj cepiva in ko lahko ljudje izbirajo med cepivi, odgovornost na vsakemu posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje, hkrati pa tudi omogoči odprtost javnega življenja.

“Na voljo imamo dovolj instrumentov, da nam ni treba ponovno zapirati javnega življenja, omejevati gibanja, omejevati določenih gospodarskih dejavnosti in še posebej storitvenih, ki so bile v epidemiji covida-19 najbolj prizadete. Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva,” je dejal. Podobno je pred dnevi napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Še naprej pa bo brezplačno PCR testiranje in testiranje v okviru zdravstva. “Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje? Trend v Evropi je, da testiranje ni več brezplačno.” Se pa v Sloveniji po njegovih besedah “ne nagibamo k temu, da uzakonimo obvezno cepljenje”.

A. M.