Janša: Napaka je bila, da se EU 2006 ni odločila za energetsko samooskrbost  

Predsednik SDS Janez Janša se je v sredo mudil na Poljskem, kjer je drugi dan na 31. Ekonomskem forumu s sogovorniki razpravljal o pobudi Tri morja. Med drugim je ugotovil, da je bila napaka, da se EU leta 206 ni odločila za samooskrbnost.

 

Janša je razpravljal na panelu z naslovom Nova – stara zavezništva. Pobuda Tri morja – ima v trenutnih razmerah možnost za uspeh?

V svoji razpravi je poudaril pomembnost te iniciative, čeprav je prišla precej pozno. Povedal je, da se še spomni razprav, ko so se s predstavniki držav pogovarjali o organizaciji, ki bi združevala države, ki se danes združujejo v pobudo Tri morja. Dodal je še, da takšne pobude rešujejo Evropsko unijo in ne razbijajo, s čimer strašijo nekateri.

Drugi del razprave na panelu pa je potekal o možnem odzivu iniciative na trenutne razmere v Evropi. Janša je v odgovoru opisal aktualno politično situacijo v Evropi ter razloge zanjo. Energijo, s katero imamo danes Evropejci probleme zaradi težke dobave, je opisal kot drugo najpomembnejšo dobrino, takoj za hrano. Povedal je, da današnji problemi izhajajo iz odločitev iz preteklosti. Kot ogromno napako Evrope je izpostavil, da se po energetski krizi 2006 ni odločila za večjo energetsko samooskrbnost, čeprav so o tem potekale debate.

Ob koncu razprave je dodal, da se je zaradi odvisnosti od ruskega plina kasneje sprejemalo tudi odločitve, ki so se danes potrdile za slabe. Kot eno izmed takšnih je izpostavil odločitev Francije in Nemčije, da blokirata vstop Ukrajine in Gruzije v zvezo NATO. To se je zgodilo po govoru Putina, v katerem je dejal, da ne nasprotuje vstopu Ukrajine v Organizacijo severnoatlantske pogodbe, a da ne gre za pravi trenutek za priključitev. Posledice te odločitve po besedah predsednika SDS najbolj čutimo prav danes.

A. M.