Janša: Namen sodbe kranjskega sodišča je prestrašiti ljudi

Kranjsko okrožno sodišče je nedavno zavrnilo odškodninsko tožbo Janeza Janše zoper sodnike in tožilce, ki so zoper njega vodili kazenski in sodni pregon v primeru Patria, ki ga je ustavno sodišče nazadnje razveljavilo in tako dalo vedeti, da so bile Janši kršene človekove pravice. Okrožno sodišče je odškodninsko tožbo zdaj zavrnilo kljub temu, da je takratni vrhovni sodnik Branko Masleša tudi po ugotovitvah ustavnih sodnikov pri sojenju v zadevi Patria kršil zakonodajo.

 

Še več. Kranjsko sodišče je zdaj, namesto, da bi naložilo odgovornost sodnikom in tožilcem za politični pregon Janše, tako rekoč kaznovalo slednjega. Naložilo mu je namreč plačilo več kot 22.000 evrov stroškov. Na slednje se je že odzval Janša, ki pravi, da gre v tem primeru za “odškodnine za tiste, ki so krivo tožili in sodili zapakirane v sodne stroške”.

“Namen sodbe je prestrašiti ljudi, da si ne bi kdorkoli drznil upreti krivosodju. Preostali del bremena pa nameravajo namesto tistih, ki so se krivo tožili in sodili, naprtiti vsem slovenskim davkoplačevalcem,” je med drugim zapisal Janez Janša na Twitterju.

Zanimivo je, da je sodnica Tanja Bizjak Janševo odškodninsko tožbo zavrnila brez izvajanja enega samega dokaza. “Ogledalo pravice v Sloveniji: Sodnica kranjskega okrožnega sodišča Tanja Bizjak je obrnila zakon na glavo. V odškodninski tožbi zaradi krive obtožbe in obsodbe v zadevi #Patria je ‘odškodnine’ namesto prizadetim dosodila tistim, ki so jih krivo tožili in sodili: Masleša, Klajnšek, Žalik, Štrukelj, Hrastar. Odškodnine so zapakirane v priznanem ‘stroškem postopku’ v višini 22.500 €!!!!!!! Postopka praktično ni bilo. Razpisana je bila le ena dveurna obravnava, kjer ni bilo dovoljeno predstaviti nobenih dokazov krivega sojenja. Namen sodbe je prestrašiti ljudi, da si ne bi kdorkoli drznil upreti krivosodju. Preostali del bremena pa nameravajo namesto tistih, ki so se krivo tožili in sodili, naprtiti vsem slovenskim davkoplačevalcem,” je zapisal Janša.

A. M.