Janša: Krize ni mogoče rešiti z ustvarjanjem konflikta med zdravniki in pacienti

“Krize v zdravstvu ni mogoče rešiti z umetnim ustvarjanjem konflikta med zdravniki in pacienti. Pacient, zdravnik in medicinska sestra so neločljiva celota zdravstva,” je danes na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša. S tem se je posredno odzval tudi na proteste, ki jih danes v državi pripravlja Jaša Jenull.

V SDS predlagajo, da o reševanju razsula v zdravstvu razpravljajo na vladi oziroma na izredni seji v državnem zboru. Za odločanje v DZ so zato pripravili več priporočil, s katerimi bi DZ vlado med drugim pozval k takojšnji pripravi zakona o interventnih ukrepih za reševanje trenutnih razmer v zdravstvu. Z njim naj se začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema ter dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje.

V zakonu naj se opredeli tudi sistem za vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev, tako zdravnikov, medicinskih sester in ostalih, ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in zaradi neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli v tujino in tam poiskali svoj kruh.

V skladu s predlogom priporočil bi DZ vlado tudi pozval, naj nemudoma predlaga spremembo zakona o javnem naročanju, s katerim bi ponovno uvedli sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako po poslankinih besedah cene medicinskega materiala približali cenam na evropskem trgu.

Še eno priporočilo vladi pa bi bilo, da v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu.

A. M.