Janša in Zorčič vse bolj skrajnemu poslancu Kordišu povedala, kar mu gre

Vse bolj skrajni Miha Kordiš.

Poslanci Levice v državnem zboru postajajo vse bolj radikalizirani – žalijo in obtožujejo, ko jim kdo nastavi ogledalo, pa vpijejo, da so ti nesramni in arogantni.

Lep primer tega je včerajšnji nastop poslanca Levice Mihe Kordiša, ki ga mnogi označujejo za najbolj radikalnega poslanca vseh dosedanjih sklicev državnega zbora.

Kordiš je namreč predsedniku vlade Janezu Janši na seji, na kateri so poslanci premierju postavljali poslanska vprašanja, očital sodelovanje s kriminalnimi združbami, denimo pri nakupu hitrih antigenskih testov, in povezave z davčnimi goljufi. Očital mu je tudi, da je “privatizacija države za zasebne interese, nelegalna in legalizirana korupcija pod SDS postala tako glavno sredstvo kot cilj vladanja”.

No, Janša poslancu ni ostal dolžan. “Ne vem, ali naj to jemljem resno ali ne, ampak glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze,” mu je odgovoril. Na Kordiševa dodatna vprašanja pa je še dodal, da “k prejšnjemu odgovoru na podobno vprašanje lahko dodam samo to, da gre očitno za urgentni primer”. “In da bom preveril, če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku,” je dejal, ob tem pa prejel aplavz ostalih poslancev.

Na to so v Levici zanimivo protestirali, spet pa so bili seveda vsega krivi drugi. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je predsednika DZ Igorja Zorčiča med drugim pozval, naj zaščiti integriteto vsakega posamičnega poslanca “pred aroganco in nasiljem predsednika vlade”.

Zorčič je odgovoril, da tudi v Kordiševi napovedi poslanskega vprašanja ni bilo konkretnih vprašanj. Sicer pa bi Vatovec kot vodja poslanske skupine moral v tem mandatu že večkrat opozoriti na besede Mihe Kordiša, pa se ni nikoli odzval, je dejal. “Predlagam, da si vsi tu nalijemo čistega vina, vsi pometemo pred svojim pragom, pa bo naša razprava bistveno bolj strpna in ne bo nikakršnih očitkov iz ene ali druge strani,” je sklenil Zorčič.

A. M.