Janša Golobu: To se bo zgodilo z vašo vlado

Prva interpelacija vlade Roberta Goloba se je v nočnih urah 14 urah razprave končala brez sklepov, a s pozivom predsednika SDS Janeza Janše, naj se vlada “vzame v roke”. Janša je po koncu interpelacije tudi presodil, da vlada ne bo zdržala do konca mandata.

 

Janez Janša je v izjavi za medije po končani interpelaciji, ki jo je vložila SDS, presodil, da se je v razpravi pokazalo, da premier govori eno, ministri pa nekaj drugega. Zato upa, da je vlado in koalicijo današnja razprava povezala in jima nastavila ogledalo ter ju streznila, “da nehajo delati zmedo”.

“Vsaka konstruktivna kritika vladi koristi, ker lahko potem popravi svoje delovanje,” je dejal. SDS bo še naprej ravnala v skladu z načelom, da bodo podprli dobre stvari in nasprotovali tistemu, za kar menijo, da škodi državi, pri čemer so pripravljeni “poseči” tudi po ponovnih referendumih. Napovedal je, da vlada ne bo zdržala mandata. “Ni pa rečeno, da bodo takrat, ko bo ta vlada padla, predčasne volitve,” je dejal.

Janša je sicer v obrazložitvi interpelacije zoper delo Golobove vlade poudaril, da je bilo na začetku njenega mandata “slišati velike besede o reformah, po skoraj enem letu pa je od vseh teh reform na mizi ostala zgolj reforma časovnic”.

Vladi je očital, da se je najprej lotila ukinjanja urada za demografijo in Muzeja slovenske osamosvojitve. Poleg neizpolnjenih obljub o reformah, predvsem zdravstvene in davčne, ji je očital tudi centralizacijo države, kadrovske čistke in pritiske na ustavno sodišče. Janša je govoril tudi o pomenu osamosvojitve in presodil, da je Slovenija danes v krizi vrednot.

A. M.