Janša: “Če se ne širi Nato, potem se širi nekdo drug”

Predsednik SDS Janez Janša se je udeležil foruma International Democratic Union (IDU) v Washingtonu, kjer so se srečali desnosredinski politični strokovnjaki, aktivisti in voditelji sveta. Srečanja IDU omogočajo izmenjavo mnenj in razprave v edinstvenem okolju med podobno mislečimi partnerji, ki so zavezani skupnim vrednotam svobode in demokracije. Ob tem je Janša sodeloval tudi v pogovoru na temo Vojna v Evropi – kako obnoviti ozemeljsko celovitost Ukrajine.

 

Janša je v pogovoru dejal, da so bili na začetku le trije evropski voditelji, ki verjeli, da se bo Ukrajina borila in da Rusija ne bo uresničila svojega načrta ter zavzela Ukrajino v 10 dneh. Izpostavil je, da je na žalost večina drugih verjela, da bo Rusija zmagala.

Poudaril je, da sta za neuspeh Rusije zaslužna dva pomembna faktorja: enoten in močen odziv Ukrajine in reforma vojske pod bivšim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. S temi reformami in pomočjo ZDA, Združenega Kraljestva in Kanade je Porošenko zgradil ter posodobil ukrajinsko vojsko, ki je bila pred tem zastarela in po sovjetskem vzoru.

Predsednik SDS je opozoril tudi na nekatere strateške napake sveta, povezane z Ukrajino. Ena izmed teh je bila blokada pristopnih pogajanj Ukrajine in Gruzije v Nato leta 2008. “Če se ne širi Nato, potem se širi nekdo drug. In to si je pomembno zapomniti tudi za v prihodnje,” je dejal.

V govoru je Janša posvaril pred retoriko, da je ne glede na vse vojno potrebno ustaviti, v duhu katere se ne podpira Ukrajine, ampak mir in mirovna pogajanja. Dejal je, da taka retorika podpihuje dejanja Moskve in skrajno levico v Evropi, ki je tradicionalno proruska.

Janša je obsodil počasnost odziva Evrope in Nata ter razložil, da je Putin verjel, da lahko izsiljuje Evropo, saj ta ponavadi ne reagira dobolj hitro. Delno je Putin imel prav, kar se je pokazalo v počasnosti dostave vojaške pomoči Ukrajini. “Če bi bilo raketno in protiletalsko orožje dostavljeno pravočasno, v Ukrajini ne bi bilo takega uničujočega učinka na strateško infrastrukturo,” je dejal predsednik SDS. Ob tem je spomnil, da tudi Rusi nimajo neomejenega števila izstrelkov.

Politično gledano je sicer Putin po oceni Janše pospešil širitev Nata. “Pred letom dni ni nihče verjel, da se bo Finska pridružila Natu ali da bo Evropa povečala vojaške izdatke. Poleg tega, prvič v zgodovini potekajo resne razprave, kako uskladiti orožarsko logistiko, ki se je izkazala za velik problem,” je dejal. Ob koncu je dodal, da moramo biti hvaležni Ukrajini, ki brani Evropo.

A. M.