Jankovićem spodletel poskus, da bi poplačali zgolj minimalen delež dolgov

Golob v družbi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je bil tudi že v navzkrižju z zakonom o preprečevanju korupcije.

Enemu od upnikov Electe inženiringa, podjetju lasti Viljema Bevka, je uspelo razveljaviti poenostavljeno prisilno poravnavo nad družbo. Slednje pomeni, da Jankovićem in z njimi povezanim osebam ni uspel poskus, da bi se podjetje dolgov rešilo zgolj z minimalnim poplačilom upnikov. Tem sicer dolguje kar 17,6 milijona evrov.

 

Podjetje Rating je namreč 9. decembra 2016 vložilo predlog za stečaj Electe inženiring. Ta je predlog prejela 2. februarja 2017 in predlagala odložitev odločanja o stečaju. Nato je 19. aprila 2017 direktor Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predlagal začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, ki ima prednost pred stečajem.

V predlogu je Damijan Janković upnikom predlagal 90-odstotni odpis terjatev, poplačilo preostalih 10 odstotkov pa do 21. decembra 2020. Skupno bi Electa inženiring po teh načrtih odpisala 16 milijonov evrov dolga do navadnih upnikov, navajajo Finance.

Poenostavljena prisilna poravnava je bila septembra 2017 potrjena. Glavno vlogo pri tem je imelo podjetje Bodi – lepotni salon, nekoč v lasti nekdanje partnerke Damijana Jankovića Mete Logar, danes pa v lasti Jana Beca, partnerja Urške Kunej, sestrične Damijana Jankovića, še dodaja časnik.

Podjetje Rating je v sodnem postopku Electi inženiring prav zaradi teh povezav očitalo, da je postopek enostavne prisilne poravnave izvedla na goljufiv način, s pomočjo prijateljskih terjatev in upnikov. Slednje je ugotovilo tudi prvostopenjsko sodišče, temu pa je zdaj pritrdilo še višje sodišče.

Prvostopenjsko sodišče je odločitev o tem, da prisilne poravnave ne prizna, sprejelo junija lani, na kar se je Electa inženiring pritožila. Konec maja letos je prišla tudi sodba višjega sodišča, ki je goljufivost potrdilo, so poročale Finance. Sodbo pa je danes objavil tudi portal prava.si. Sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave s 7. septembra 2017 je tako pravnomočno razveljavljen.

A. M.