Janez Jože Olovec: “V politiki si želim več sodelovanja, upam, da bo konkurenca tega zmožna.”

Janez Jože Olovec

“Prihaja čas, ko bomo imeli možnost izpolniti svojo državljansko dolžnost in hkrati uveljaviti pravico, da se udeležimo državnozborskih volitev. Ni res, da ne moremo na nič vplivati. Ni res, da smo vsi isti in ni res, da nič več nima smisla.”

 

To so besede Janeza Jožeta Olovca, ki kandidira za poslanca na listi Slovenske demokratske stranke (SDS) v Volilnem okraju Krško, ki zajema občini Krško in Kostanjevica na Krki.

Je predstavnik mlajše generacije, ki je zelo aktiven v svojem domačem okolju, predvsem pa v Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem in Prostovoljnem gasilskem društvu Leskovec pri Krškem.

Kako ste se odločili za vstop v politiko in kandidaturo za poslanca državnega zbora?

Kljub svoji mladosti že dalj časa spremljam dogajanja v lokalnem okolju. V času dijaškega bivanja v Ljubljani pa sem imel priložnost spoznati tudi delovanje politike na državnem nivoju. Pritegnile so me zadrege in potrebe v našem okolju, za katere verjamem, da so rešljive oz. dosegljive. Rad bi prispeval svoj delež k reševanju te zgodbe.

Zdaj v kampanji imate veliko stika z volivci in volivkami. Kakšni so njihovi odzivi? Kako ocenjujejo delo Vlade Republike Slovenije pod vodstvom Janeza Janše in kakšno Slovenijo si želijo v prihodnje?

Večino sogovornikov ima izredno pozitivno mnenje in pogled na delo aktualne vlade, ki je uspešno delovala v zares izjemo težkih razmerah. Sam ocenjujem delo za izjemno, saj je bila večina potez postorjenih v pravem času in so naslavljale realne potrebe. Samo pomislite, koliko pomoči smo bili deležni državljani; turistični boni, dodatki za upokojence, omejitev cen goriva…

Kakšne Slovenije si pa v prihodnosti želite vi? Za kakšno Slovenijo se boste zavzemali? 

V prihodnje si želim več medsebojnega sodelovanja. Konec koncev bi morala politika delovati v korist državljanov in države. Upam le, da bodo politični konkurenti tega zmožni in bodo sprejeli ta izziv.

Kako bi ocenili delo vlade pod vodstvom Slovenske demokratske stranke v primerjavi z mandati preteklih vlad? Je opaziti spremembe tudi v lokalnem okolju?

Delo vlade ocenjujem za zelo uspešno, sploh glede na izredne razmere, ki smo jim (bili) priča. Za nami je epidemija koronavirusa, v Ukrajini smo priča vojni. Zato je delo te vlade smešno primerjati z delo preteklih, levih vlad. Tudi v lokalnem okolju je seveda opazen konkreten napredek, tako zaradi potez te vlade, ki je bila radodarna do občinskih javnih blagajn, kakor tudi zaradi investicijskega ciklusa, ki ga je zagnala vlada praktično po celotni državi.

Večkrat slišimo, da le skupaj lahko zgradimo Slovenijo, ki bo prijazna do vseh državljank in državljanov, a kljub temu volilna udeležba v Republiki Sloveniji v primerjavi z ostalimi evropskimi državami ostaja nizka. Ljudje prepogosto dobijo občutek, da njihov glas nima vpliva. Zakaj na volitve?

Žal to drži in še posebej je to opaziti recimo na lokalnih volitvah, katerih se udeležuje še manj volivcev kot volitev v državni zbor. Na vprašanje, zakaj je temu tako, je možnih več odgovorov. Večinoma pa gre za apatijo volivcev, ki je posledica nedelovanja pravne države in destruktivnega delovanja dela levega političnega pola kot tudi družbe.

Volitve so pravzaprav najvišji vzvod, ki ga imamo državljani na izvršilno oblast. Že samo zaradi tega se velja vedno odzvati temu povabilu za demokratično odločanje. Seveda so tudi druge oblike, vendar toplo priporočam ravno volitve.

Kaj vam v življenju še predstavlja izziv? Si vzamete kaj prostega časa?

Moj cilj je uspeti s svojimi predstavljenimi idejami in vnesti v lokalno skupnost več pozitivnega nemira ter seveda zavedanja, v kakšnem lepem delu naše domovine pravzaprav živimo. Ohranimo in nadgradimo naše okolje, to je moj osebni cilj. Krško in Kostanjevica na Krki imata namreč še ogromno neizkoriščenega potenciala.

In še za konec, kaj sporočate volivcem, zakaj voliti vas?

Martin Luther King ml. je zapisal:

Če je nekdo poklican, da je cestni pometač, bi moral ceste pometati tako, kot je Michelangelo slikal, Beethoven skladal ali Shakespeare pesnil. Ceste bi moral pometati tako dobro, da bi vsa nebeška in zemeljska vojska obstala, rekoč: “Tu je živel véliki cestni pometač, ki je dobro opravljal svoje delo”.

Ta citat me zares navdihuje in tudi sam cenim vsak poklic in delo. Pomembno je, ne glede na vrsto dela, da ga opravljamo stoodstotno. Če bom poslanec, sem bom tudi sam popolnoma posvetil delu poslanca. Ne bom pozabil od kod sem doma in ne bom vas razočaral!

Nekaj foto utrinkov iz kampanje Janeza Jožeta Olovca:

Foto, vir: Osebni arhiv Janez Jože Olovec

I. Ž.