Janez Janša: Kot država zamujamo pri mnogih razvojnih priložnostih, dogajajo se rezi v proračunska sredstva za ključne infrastrukturne projekte

Včeraj se je s tradicionalnim srečanjem odborov SDS pri letališču v Bovcu začel že tradicionalni 28. poletni tabor SDS. 

Zbrane je nagovoril tudi prvak opozicije in predsednik SDS-a Janez Janša, ki je ocenil, da je slovenski politični prostor tak, da je poštena politična tekma nemogoča. Glede dela sedanje vlade je povedal, da še vedno čakajo na dobre pobude iz njene strani. Kritičen je bil do ustanovitve strateških svetov za prehrano in za preprečevanje sovražnega govora. Poudaril je, da so takšni sveti nevarni za svobodo govora, saj naj bi odločali o tem, kaj je dovoljeno govoriti in kaj ne.

“Dobili smo le Svet za sovražni govor, v katerem pa so ljudje, ki so vas v času, ko ste pred sodiščem protestirali proti zrežirani zgodbi Patria, ozmirjali z drhaljo. Danes ti ljudje odločajo, kaj lahko poveste proti vladi in kaj ne.” je poudaril Janša.

Svobodo govora je Janša označil kot ključno za delovanje demokracije, hkrati pa je opozoril, da se mnogi ljudje danes ne zavedajo dovolj, da je ta svoboda ogrožena.

Trenutna Vlada izvaja proračunske reze v strateških infrastrukturnih projektih, je opozoril Janša. V zadnjem letu so se dogajali rezi v proračunska sredstva za infrastrukturne projekte, medtem pa nikoli ni bil problem najti sredstva za leve nevladne organizacije. Za splošno družbeno korist več naredijo tisti, ki pomagajo po letošnjih neurjih ali ob lanskem požaru na Krasu, je poudaril Janša.

V drugem delu svojega govora je Janša spregovoril o stanju vrednot v Sloveniji. Opozoril je, da se očitne laži in neresnice prodajajo kot mainstream in se od ljudi pričakuje, da jih sprejmejo, sicer bodo označeni za nemoderne, neurbane, zaplankane in nesolidarne. Opozoril je na nevarnost tega trenda in pozval k zavedanju te problematike, kar je poimenoval “zdrava pamet”. S tem je tudi pozval posameznike, naj opozorijo tudi druge na to nevarnost.

Janša je pri tem poudaril predvsem teorijo spolov (radikalno levičarsko ideologijo, da je spol socialni konstrukt) in opozoril na nekatere prisotne, ki so nosili majice z napisom “Obstajata samo dva spola”.

“Potrebujemo koalicijo zdrave pameti. Za mizo vidim nekaj mladih z majico “obstajata samo dva spola”. Če bi mi 10 let nazaj nekdo rekel, da bomo morali nositi majico s takšnim napisom bi mislil, da je kolega nekaj preveč popil. Danes je to potrebno in očitno to ni zadnji tak napis. Kmalu bo očitno treba nositi napis podnevi sveti sonce, ponoči sveti luna”. se je pošalil Janša.

Vir: Nova24TV