Janez Janša jih je izzval in dobil odgovor v 10 dneh

Predsednik vlade Janez Janša.

Da se da kljub številnih birokratskim oviram, ki so značilne za Slovenijo, tudi pri nas graditi hitro, dokazuje primer Univerzitetno kliničnega centra Ljubljana. Tam so namreč od obiska predsednika vlade Janeza Janša v vsega desetih dneh odprli nove prostore za bolnike s covidom-19. V nove prostore so namestili 56 postelj, zmogljivosti pa bo mogoče razširiti tako, da bo mogoče sprejeti do 100 bolnikov.

Janša je namreč pred 10 dnevi obiskal UKC Ljubljana, po obisku pa se je na Facebooku vprašal, ali je mogoče v manj kot 10 dneh s hitro adaptacijo zagotoviti veliko število oskrbnih mest za bolnike s covidom-19. No, odgovor je dobil včeraj, ko so z UKC Ljubljana sporočili, da so novi prostori pripravljeni. Kot so sporočili, je ureditev prostorov v desetih dneh nov presežek in odraža trenutni položaj, v katerem so se znašli.

Na novi lokaciji v bolnišnici bo zagotovljena vsa prehrana, čiščenje, zbiranje odpadkov na primeren način in logistika. Poleg tega so na novi lokaciji vse napeljave, kisik, prezračevaje, tako da gre po oceni UKC Ljubljana za najbolj optimalno rešitev za Ljubljano in Slovenijo sploh. Zdaj sta v novih prostorih dve coni, v načrtu pa je izdelava skupno šestih con za covidne bolnike. Še štiri bodo odpirali postopno. V vsako od con bo mogoče namestiti 25 bolnikov.

Zaposleni v UKC so 12 let čakali, da dokončajo nove prostore. Glede na vizijo UKC bodo na isti lokaciji po koncu epidemije postavili 44 enot intenzivne terapije in štiri operacijske dvorane. Zahvalili se se vsem izvajalcem, ki so na lokaciji delali 16 ur dnevno, Gospodarskemu razstavišču in Mestni občini Ljubljana, Slovenski vojski, Civilni zaščiti in celotni ekipi UKC Ljubljana.

Odprtje novih prostorov je na Twitterju pozdravil tudi premier Janez Janša. Objavil je video posnetek urejanja novih prostorov in ob tem zapisal: “Da se, če se zna in hoče.”

M. P.