Janez Janša: “Danes rekordno število okužb, a žal še premalo odgovornosti”

Z včerajšnjega sestanka, kjer so razpravljali o tretjem paketu ukrepov iz oranžne faze, o čemer bodo odločali na današnji seji vlade. (vir: Twitter)

Vlada bo na današnji seji odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na število potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta, med katerimi so tudi prepoved obiskov v bolnišnicah ter zaprtje gostinskih lokalov in fitnesov.

Po neuradnih podatkih je bilo včeraj v Sloveniji potrjenih več kot 500 primerov okužb.

Predsednik vlade Janez Janša pa je na Twitterju sinoči objavil fotografije s sestanka, kjer so razpravljali o tretjem paketu ukrepov iz oranžne faze, o čeme bodo odločali na današnji seji vlade. Zapisal je: Danes rekordno število okužb, a žal še premalo odgovornosti.”

V Sloveniji so sicer izpolnjeni vsi pogoji za sprejemanje ukrepov iz tretjega svežnja v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val širitve novega koronavirusa, je sicer že v ponedeljek dejal vladni govorec za covid Jelko Kacin. Včeraj pa je potrdil, da je padel nov dnevni rekord v številu novopotrjenih okužb.

Tretji sveženj med možnimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oz. regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oz. regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse naštete ukrepe.

Kacin včeraj po sestanku strokovne skupine še ni mogel povedati, če bodo sprejeti vsi ukrepi, predvideni za tretji sveženj oranžne faze. Na sestanku so se po njegovih besedah soočili z morebitnimi spremembami odlokov. Nekateri ministri, ki niso sodelovali na usklajevanju, pa so dobili naloge, do kdaj morajo pripraviti odloke.

Omenjeni ukrepi so sicer zadnji, ki jih ima vlada na voljo, preden bi prešli v rdečo fazo oz. razglasitev epidemije.

M. P.