Iznajdljivo: Prineseš, kar ne potrebuješ, in odneseš, kar ti pride prav

Po nekajmesečni prekinitvi danes v Brežicah znova odpira svoja vrata projekt brezplačne izmenjave stvari “Prinesi-odnesi”. V okviru projekta lahko obiskovalci prinesejo svoje že uporabne stvari in odnesejo tisto, kar jim pride prav. Začenjajo na brežiški tržnici ob 8. uri pa tja do 12. ure.

Na brežiški komunali so s projektom začeli junija 2015 in do začetka leta 2020 v ponovno uporabo predali že več kot 54.000 uporabnih predmetov. S tem so razveselili marsikoga, ki je našel kaj zase, in hkrati odložili kar 24 ton manj kosovnega odpada.

Kot pravijo na komunali, občani najbolj pogosto prinesejo oblačila, obutev, igrače, otroško opremo, gospodinjske aparate in drugo. Pri tem je cilj te družbeno odgovorne pobude spodbuditi občanke in občane k ponovni uporabi stvari in s tem k zmanjšanju količine odloženih kosovnih odpadkov, pravijo.

Po epidemiji koronavirusa se sicer spreminja način prevzema in izdaje predmetov. Prineseni rabljeni predmeti bodo najprej odloženi v skladišče, naslednjo soboto pa jih bodo obiskovalci lahko prevzeli.

A. M.