Izdan rdeči alarm: Začel se je najbolj vroč teden letošnjega poletja

pixabay.com

Poletje je letos poskrbelo tudi za vročinske vale. Obeta se nam že četrti.

V sredo bo najvišja stopnja ogroženosti veljala v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, v četrtek in petek pa povsod razen na severozahodu, je objavila Agencija RS za okolje. Meteorologi so za sredo izdali rdeče opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve, saj bodo temperature pogosto presegale 35 stopinj Celzija.

Vročinski val bo zajel tudi Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske.

Na Arsu pravijo, da niso izključeni kakšni temperaturni rekordi. Večinoma bomo imeli dnevne temperature med 34 in 39 stopinjami.

Vročina bo popustila v začetku prihodnjega tedna

Podobne vrednosti meteorologi pričakujejo tudi v četrtek in petek, verjetno še v soboto. V nedeljo ali šele v ponedeljek bo vročina začela popuščati.

Meteorologi sicer ne pričakujejo popoldanskih ploh in neviht. Po 7. avgustu pa je verjetnost za padavine pri nas nekoliko večja.

Pri temperaturah nad okoli 35 stopinj veter ne hladi več.

Vročinski rekord za zdaj drži Cerklje ob Krki 

Na spletnih straneh Agencije RS za okolje je moč pobrskati tudi po podatkih o najvišjih temperaturah. Kot kaže preglednica o vremenskih rekordih, zadnjič osvežena pred letom dni, so najvišjo temperaturo izmerili v avgustu 2013 na letališču Cerklje ob Krki, in sicer 40,8 stopinj Celzija.

Suša je že do sedaj ponekod popolnoma uničila pridelek

V večjem delu Slovenije je bila zaradi pomanjkanja padavin v spomladanskih mesecih zaloga vode pred poletjem manjša kot običajno. Zaradi pomanjkanja vode so pridelki rastlin po Sloveniji ponekod zmanjšani za 30 do 60 odstotkov. Ponekod pa so žal že popolnoma uničeni. Letos smo v Posavju na pridelkih občutili že zob pozebe, točo, sedaj pridelke klesti še suša.

Arso svetuje

Na Arsu svetujejo, da se v dneh velike toplotne obremenitve popoldne zadržujemo v senci. Odsvetujejo velike telesne napore na prostem. Uživati je treba lahko hrano in piti zadostno količino tekočine.

“Če je mogoče, pojdimo v gozd, v višje lege ali ob vodo. Domačim živalim je treba zagotoviti zadostno količino sveže vode in senco,” še svetujejo.

Ravno tako na NIJZ svarijo pred tem, da bi človeka ali žival pustili v zaprtem parkiranem avtomobilu. Malo odprto okno ali prejšnje ohlajevanje avtomobila s klimo namreč ne prepreči segrevanja avtomobila, opominjajo.

Bivalne prostore moramo zračiti ponoči in zjutraj in poskrbeti za zadostno kroženje zraka. Na soncu parkirana vozila je treba pred začetkom vožnje dobro prezračiti.

Torej, v teh vročih dneh se držite sence, pijte veliko vode in poskrbite za osvežitev!

N. G.