Izbrali najstarejšega, najtežjega in najbolj izvirno oblečenega

V Sevnici je ta konec tedna potekal 4. Sevniški planinski maraton, ki ga je pripravilo Planinsko društvo Lisca Sevnica. Te edinstvene pohodne in tekaško tekmovalne prireditve se je udeležilo okoli 150 udeležencev, med katerimi so med drugim nagradili najstarejšega, najmlajšega, najtežjega in tudi najbolj izvirno oblečenega.

Udeleženci so lahko izbrali eno od šest raznolikih pohodnih poti, dolgih od šest do 66 kilometrov, vse pa so se začele in končale pri Športnem domu v Sevnici.

Najkrajši pohodni poti sta bili šest kilometrov dolga Škratkova grajska pot in 11 kilometrov dolga Cicibanova pota. Značilnost obeh je bila, da so lahko otroci med pohodom tudi ustvarjali, med drugim na lutkovnih delavnicah na Svetem Roku in na grajskih igrah v grajskem parku Gradu Sevnica. Na gradu so se lahko udeležili tudi sokolarske predstave Sokolarske skupine Biatec iz Slovaške.

Med starejšimi pohodniki se jih je večina podala na Lisjakovo pot (18 kilometrov), Ajdovsko pot (28 kilometrov) ali na 49 kilometrov dolgo Maratonovo pot. Vse poti so vodile pretežno po markiranih planinskih poteh po gozdovih, travnikih, grebenih, mimo kulturnih in naravnih znamenitosti, vse do Lisce, najbolj priljubljene izletniške točke v Posavju.

Na najdaljši, kar 66,5 kilometra dolgi Gamsovi poti, ki je bila edina tekmovalna, se je v boj za najboljša mesta podalo 17 tekačev, od katerih jih je 12 uspešno prišlo do cilja. Najhitrejši med njimi je bil Mitja Kelemen s časom 7 ur 47 minut 2 sekundi, drugi je bil Dejan Ernestl s časom 8 ur 1 minuta 37 sekund, tretji pa Aleš Mars s časom 8 ur 56 minut in 12 sekund.

Vsi udeleženci so prejeli priznanje za opravljeno pot, najboljši na Gamsovi poti pa izvirne lesene medalje, darilne bone ter praktične nagrade.

Nagradili so tudi najstarejšega, najmlajšega, najtežjega in najbolj izvirno oblečenega udeleženca ter najbolj številčno družino in največjo organizirano skupino, ki se je udeležila prireditve.

M. R.