Ivan Molan: V Brežicah azilnega centra NE BO!

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Na Obrežju je danes potekal shod proti umestitvi azilnega centra, ki ga želi Vlada RS postaviti na območje nekdanjega mejnega prehoda Obrežje. Zbranim se je pridružil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je bil jasen, da v Brežicah azilnega centra ne bo.

Na opozorilnem protestu, ki sta ga na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, se je po besedah župana zbralo okoli 1000 ljudi.

“Protest je resna napoved in opozorilo, da ljudje na tem koncu enostavno nismo pripravljeni sprejeti vsega, kar nam vsiljuje vlada,” je poudaril Molan. Dodal je, da organizatorji načrtujejo protest tudi prihodnjo soboto. Zbranim in Golobovi vladi je dal jasno sporočilo: V Brežicah azilnega centra NE BO!.

Na besede Molana se je na družbenem omrežju X odzval tudi prvak SDS Janez Janša: “Tako je. Amen!”

Po neuradnih podatkih naj bi bilo na Obrežju nastanjenih do 900 azilantov, ki bi se lahko prosto gibali po občini. V praksi bi to izgledalo tako, da bi nezakonite migrante najprej popisali v sicer zaprtem registracijskem centru, ki ga prav tako vzpostavljajo na tem območju. Ker vsi izrazijo namero za azil, bi jih nato premestili v sosednje šotore in kontejnerje, v izpostavo azilnega centra, poroča Nova24TV.

Azilnemu domu na Obrežju sicer nasprotujejo Občina Brežice, brežiški občinski svet in krajevne skupnosti, je dejal Molan. Občinski svet je sprejel tudi sklep, ki izdajo vseh soglasij o umestitvi novih objektov za potrebe azilnega centra ali registracijskega centra veže na obvezno razpravo in soglasje občinskega sveta, poroča 24ur. “V občini jasno sporočamo, da pri vzpostavitvi azilnega centra nismo pripravljeni sodelovati v nobenem primeru,” je dodal.

Zbrane je nagovoril tudi poslanec SDS Branko Grims.

FOTO: SDM