Ivan Molan: “Romska problematika za posavske občine in del dolenjskih predstavlja izjemen problem”

Župan Ivan Molan.

V četrtek bo v Brežicah potekal posvet o aktualnih vprašanjih, povezanih z romsko populacijo v občini, predvsem na območju krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem. Tamkajšnji krajani namreč opozarjajo, da so Romi na njihovem območju vse bolj nasilni in da povzročajo vse več težav.

Brežiški župan Ivan Molan je o romskem vprašanju spregovoril že v intervjuju za zadnjo številko tednika Demokracija.

Kot je dejal, romska problematika za posavske občine in del dolenjskih predstavlja izjemen problem. “Dejstvo pa je, da imamo v občinah vse bolj občutek, da smo pri tem nemočni. Nekih vzvodov za reševanje v občinah nimamo, nekateri Romi pa so postali izjemno nesramni, veliko je kraj in povzročanja nemirov,” dejal.

Opozarja, da tako sodišča kot tudi tožilci ne začenjajo s postopki zoper Rome: “Govorijo, da če ukradejo neko malenkost, ali v trgovini ali na njivah ali v gozdovih, da so to takšne majhne vrednosti, da se postopkov ne splača sprožati. Hkrati Romi postajajo vse bolj nasilni in podobno.”

Kot težavo vidi tudi, “da so se pred leti bistveno dvignile socialne pomoči, zneske so povečale prejšnje vlade”. “Posledica tega je, da imajo Romi tudi precej denarja in si s tem marsikaj privoščijo, zato so ljudje še bistveno bolj razočarani. Namesto, da bi denar iz socialne pomoči porabljali in živeli tako, kot živimo drugi občani, oni ta denar porabljajo za razna kriminalna dejanja. Poleg tega pa še dobesedno kradejo in izsiljujejo občane,” je dejal.

Zato meni, da bi država morala bistveno poostriti sankcije, kar se tiče malih prekrškov. Sodišča pa bi morala bistveno bolj strogo pristopati proti Romom. “Žal tudi Varuh človekovih pravic meni, da so Romi ubogi, v resnici pa od njih ne zahtevajo, da tudi oni upoštevajo pravila, kot vsi ostali,” je še povedal Ivan Molan.

A. M.