Romana Tomc: “Ljudje želijo spremembe, zato tudi kandidiram”

V nedeljo bodo predsedniške volitve, ko se bomo odločali, kdo bo Slovenijo vodil naslednjih pet let. Na glasovnicah bomo izbirali med devetimi kandidati oziroma kandidatkami. Mi pa tokrat predstavljamo kandidatko, ki ima na glasovnici številko 9. To je Romana Tomc.

Romana Tomc je poslanka v Evropskem parlamentu. Izvoljena je bila na listi Slovenske demokratske stranke (SDS), ki v Evropskem parlamentu deluje v okviru poslanske skupine Evropske ljudske stranke (ELS). Stara je 52 let in mati dveh otrok. Po poklicu je univerzitetna diplomirana ekonomistka, dodatno se je izobraževala na področju podjetništva. Poslali smo ji nekaj vprašanj in jo prosili za odgovore. Kaj nam je sporočila, berite v nadaljevanju.

Kampanja za predsedniške volitve je v polnem teku. Kaj vam jemlje največ časa, kje se največ gibljete, čemu namenjate največ pozornosti?

Ker vem, da je predsednik republike izvoljen od ljudi in ker dela za ljudi, želim čim več časa preživeti na terenu. Tako obiskujem različne prireditve, se srečujem tako z mladimi kot s starejšimi, pomembno pa mi je, da slišim mnenja ljudi, njihove težave, predloge in rešitve, pogled na situacijo v državi. Mojo osrednjo pozornost bodo vedno imele tudi teme, s katerimi se ukvarjam že ves čas poklicne kariere: mladi, zaposlovanje, pokojnine, podjetništvo.

Vaš slogan je zelo zanimiv in poveden: Spoštujmo in sodelujmo. Ob vložitvi kandidature ste dejali, da je vaš program zajet v teh dveh besedah. Veliko jih je, ki so nad tem navdušeni. Kaj vas je vodilo k izbiri točno tega slogana?

Že večkrat so me vprašali o tem sloganu. Ta slogan je prišel v hipu in iz srca. Slišala sem že primerjavo, da sledi ideji dr. Jožeta Pučnika. Čeprav mi ta primerjava laska, saj delo dr. Pučnika cenim, pa je slogan prišel iz mojih opazovanj situacije in dogajanja v naši državi. Resnično si želim, da bi bilo med nami več spoštovanja in sodelovanja. To je ključno, da bomo tudi v polni meri zaživeli demokracijo, da bomo dopuščali različnost, da bomo v skupnem sobivanju spoznali priložnost za rast gmotne in duhovne blaginje vseh ljudi. Kot predsednica republike bom delala v smeri širšega spoštovanja in sodelovanja tako v politiki kot tudi sicer.

Kdo vas podpira v vaši kampanji, na enem izmed omrežij je bilo zaslediti, da so vas nekateri pri tem tudi prijetno presenetili?

Podpora ljudi, naprej moje družine, potem pa tudi Slovenske demokratske stranke, s predsednikom Janezom Janšo na čelu, pa tudi podpora mojih nekdanjih poslanskih kolegov v parlamentu, mi veliko pomeni. Presenečena sem tudi na pozitivnimi odzivi iz tujine, namreč tudi v Evropskem parlamentu spremljajo in poznajo moje delo in tudi sedanji evropski poslanci me iskreno podpirajo. Tudi, ko hodim po terenu in se srečujem z ljudmi, me preseneča podpora tistih, s katerimi politično morda nismo na istem bregu. Ob srečanjih z ljudmi sem vse bolj utrjena v prepričanju, da je s stanjem v naši državi malokdo zadovoljen in da si ljudje želijo spremembe, zato tudi kandidiram. Ker ne želim stati ob strani, ampak želim aktivno prispevati k temu, da se stanje spremeni.

Zapomnili smo si vas tudi po tem, ko ste dejali, da ne boste veliko obljubljali, tisto pa, kar boste obljubili, boste tudi izpolnili. Kaj lahko torej pričakujemo?

Lahko pričakujete iskreno in pravo osebo na najpomembnejšem položaju v državi. Osebo, ki bo spregovorila, ko je potrebno in ki bo imela svoje mnenje. Seveda se v javnosti ne bi oglašala za vsako malenkost, ampak v primerih, ki se dotikajo stisk ljudi, torej predvsem s socialnega področja v najširšem pomenu, pa tudi nekaterih strateških zadev, ki bremenijo državo, in sistemskih problemov, pa predsednik ne more molčati. Lahko tudi pričakujete predsednico kot najvišjo avtoriteto, kot osebo, vredno zaupanja, za katero bodo državljani in državljanke vedeli, da bo v odločilnih trenutkih stala na njihovi strani, da bo to jasno povedala, da se bo znala postaviti za njihovo dobro in tudi v dobro države kot take.

Mladi so čedalje bolj pasivni, navzven navajajo, da jih politika ne zanima. Zdi pa se, da je to le izgovor in so razlogi za to drugje. Se strinjate?

Imam dva otroka in zdi se mi, da ju politika, če se z njo ne bi ukvarjala njuna mama, ne bi preveč zanimala. Sicer pa ne bi preveč posploševala. So nekateri mladi, ki jih politika zelo zanima, nekateri najbolj angažirani so tudi politično aktivni v različnih podmladkih stranke.

Bi pa ob tem opozorila, da je politika zelo pomembna za vse nas ne le za mlade, saj nam kar precej kroji življenja. Mislim, da se včasih tega tudi premalo zavedamo – te pravzaprav manj vidne moči politike.

Če pa govorimo o splošni pasivnosti, pa je to mogoče tudi posledica sodobnega življenja, ki se dogaja na socialnih omrežjih, kjer je tisti vogal sobe, ki ga slikamo, vedno lepo pospravljen.

K. J.

Pripis: Vprašanja smo poslali tudi nekaterim ostalim kandidatom oz. kandidatkam. Ko bomo prejeli odgovore, bomo te objavili.