Interes za cepljenje proti covidu-19 je že mogoče izraziti na spletni strani e-uprava

Če bo vse teklo, kot je napovedano, bo Slovenija prvo cepivo proti koronavirusu dobila že konec tega meseca oz. še pred 27. decembrom, ko naj bi tudi že začeli cepiti prve skupine ljudi – najprej zaposlene v domovih za starejše in v zdravstvu, nato ostale rizične skupine.

 

Trenutno je predvideno, da naj bi v prvi fazi dobili okoli 50.000 doz cepiva, nato pa postopoma vse več. Cepiva namreč na prvi stopnji ne bo dovolj za vse oziroma ga bodo države prejele sorazmerno glede na svojo velikost.

Na spletni strani e-uprava je že na voljo spletni obrazec, s katerim lahko državljani izrazijo interes za cepljenje. Vlogo je mogoče oddati s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila ali brez.

Vlogo so pripravili na ministrstvu za javno upravo na prošnjo ministrstva za zdravje in stroke. Oddaja vloge je preprosta, zahteva osnovne podatke, podobo kot pri spletnem nakupovanju. Oddaja vloge pa je tudi brezplačna.

Zaenkrat je namen zbiranja teh vlog le v preverjanju interesa za cepljenje in informiranju teh prebivalcev o nadaljnjih postopkih. O morebitnih sklepih na podlagi vlog – ali se bodo prebivalci z oddajo vloge uvrščali na kakšne sezname cepljenja ali prioritetne liste – pa bo odločala stroka.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer v petek napovedal, da bo prijava upoštevana kot vrstni red, torej prej se nekdo prijavi, prej bo na vrsti za cepljenje, če ne sodi v rizično skupino. Te bodo namreč v vsakem primeru cepljenje najprej.

Glede cepljenja je ministrstvu za zdravje pravijo, da bo mogoče interes zanj izraziti preko različnih poti, in sicer ne samo preko spletne aplikacije, kjer je to že mogoče narediti, ampak bo to v prihodnje mogoče tudi preko običajnih poti – preko cepilnih mest, ki bodo vzpostavljena, in tudi širše pri izbranih zdravnikih.

M. P.