Inštitut 8. marec v državni zbor vložil “predlog SDS” o brezplačnih kosilih

Inštitut 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, je dopoldne v državni zbor vložil več kot 5000 overjenih podpisov za vložitev predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in zakona o šolski prehrani, s katerima želijo zagotoviti brezplačna kosila za vse šoloobvezne. Gre sicer za praktično identičen predlog predlogu SDS, ki ga je nedavno v državnem zboru zavrnila vladna koalicija.

 

Brezplačno šolsko prehrano za vse dijake je leta 2008 uvedla vlada Janeza Janše, potem pa je popolnoma brezplačno malico ukinila vlada Boruta Pahorja. SDS je letos poleti v državni zbor vložila nov predlog, po katerem bi bila kosila brezplačna, država pa bi polovično subvencionirala malico za vse učence in dijake, a ga je vladna koalicija zavrnila. To je po navedbah Alenke Jeraj (SDS) naredila zato, ker po mnenju koalicije predlagatelj ni pravi.

V koaliciji so očitno v tekmi za prvenstvo predloga čakali, da bo svoj predlog zakona vložil 8. marec. Ta je na las podoben predlogu SDS, v koaliciji pa ga bodo, kot so napovedali, zdaj podprli. Predlog predvideva brezplačno kosilo za vse šoloobvezne otroke.

A. M.