Inovativno: V krškem domu za starejše sami šivajo zaščitne maske

Zaradi epidemije novega koronavirusa se povsod po svetu soočajo s pomanjkanjem zaščitne opreme, predvsem zaščitnih mask. Podobno je tudi v Sloveniji, kjer pa si tisti najbolj iznajdljivi pomagajo sami. Med slednje lahko uvrstimo zaposlene v Domu starejših občanov Krško, kjer so začeli zaščitne maske šivati sami. Te zdaj šivajo že nekaj dni.

V domu za zdaj sicer ne beležijo okužb s koronavirusom. Za slednje gre nedvomno zasluga tudi temu, da so že pred tremi tedni omejili obiske in izhode stanovalcev. “Zavedamo se, da je to težko, saj pomeni, da so toliko časa že pretrgani osebni stiki, vendar je zaradi resnosti situacije tak ukrep nujen za zavarovanje naših stanovalcev. Stanovalcem je omogočen telefonski klic ali videoklic,” pravi direktorica Nuša Masnik.

Na sploh so v domu prilagodili življenje novim razmeram, da je čim manj dolgočasno. “Gibanje znotraj zavoda ni omejeno in vse aktivnosti potekajo normalno. Stanovalci ne občutijo krize epidemije in z vsem so ustrezno priskrbljeni, zato naj vas ne skrbi,” sporoča direktorica.

V domu imajo tudi krizni načrt glede prostora in številčnosti nujnih ekip za delo. “Vsako jutro se pred predajo službe sestane skupina za krizno delo, da se tekoče dogovarjamo o ukrepih. Za varno delo smo imeli prikaz uporabe osebne varovalne opreme, kar so nam prijazno predstavili zaposleni Zdravstvenega doma Krško,” še dodaja.

M. P.