Infektolog: Po srečanju z bolnišnico se necepljeni odločijo za cepljenje

(vir: UKC Ljubljana)

Infektolog Federico Potočnik je v sinočnji oddaji na POP TV spregovoril o trenutnih razmerah v zdravstvu. Opozoril je, da so razmere izredno resne in pozval k cepljenju, saj bolnišnice polnijo predvsem necepljeni pacienti.

 

“Vsakdo, ki pride v urgentni center in se srečuje s težkim potekom bolezni in težkimi dnevi, ki ga čakajo, pride vedno do spoznanja, da je bilo cepljenje najboljša izbira. Po odhodu iz bolnišnice pa prebolevniki pravijo, da se bodo šli cepit takoj, ko se bodo lahko. To je tudi glavno sporočilo tistim, ki imajo še vedno dvome oz. ki se še niso odločili. Da se vsakdo, ki gre skozi to izkušnjo, na koncu odloči za cepljenje. A na žalost je za nekatere takrat že prepozno,” je opozoril.

“Mnogi se bojijo posledic cepljenja, vendar pa so mnogo hujše posledice same bolezni, tako na kratek kot na dolgi rok,” dodaja.

Povedal je, da je treba nujno zmanjšati število okužb, saj so bolnišnice na robu zmogljivosti, posebej intenzivni oddelki. “Zdravniki, ki delajo na intenzivnem oddelku imajo posebna znanja, ne more kar vsak zdravnik delati z ventilatorjem.” Kot pravi, so prav zato najbolj dragocen kader trenutno prav oni, saj je njihovo število končno. “So končna postaja za vse naše paciente, ki se poslabšajo. Njim gre največja zahvala v teh najtežjih časih,” dodaja.

M. P.