Huda ura v Posavju

Toča, Mali vrh, Pišece (vir: FB)

Včerajšnje neurje z močnim dežjem in točo je zajelo del Dolenjske in Posavje.  V Krškem je v pol ure padlo 24 milimetrov padavin. V Novem mestu je v eni uri padlo 30 milimetrov dežja, ohladilo se je za sedem stopinj Celzija.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je neurje v popoldanskem času zajelo občine Brežice, Krško, Sevnica, Mokronog-Trebelno in Novo mesto.

V popoldanskem času je občino Brežice zajelo neurje z močnimi nalivi. Gasilci PGD Pišece so črpali vodo iz kleti stanovanjske hiše v naselju Pavlova vas. V naselju Križe je zemeljski plaz zasul lokalno cesto. Dežurni delavci Komunala Brežice so postavili popolno zaporo ceste. Z odstranjevanjem plazu bodo nadaljevali v torek.

Ob 15.39 je del mesta Krško z širšo okolico zajelo neurje z močnim dežjem. Črpanje vode iz objektov, predvsem kleti je bilo potrebno na več lokacijah. Aktiviranih je bilo sedem gasilskih enot: PGE Krško, PGD Krško, PGD Leskovec, PGD Senovo, PGD Velika vas, PGD Videm ob Savi in PGD Senuše. V treh primerih je voda zalila cestišče, sprožili so se tri plazovi. Dežurni delavci Kostak Krško in Cestnega podjetja so čistili nanose zemlje, peska in kamenja na lokalnih in državnih cestah. Zaradi plazu je popolna zapora na lokalni cesti Anže – Bučerca. V nekaterih delih občine poročajo tudi o toči med dežjem.

V občine Sevnica je v naselju Križ in Jablanica v smeri Podvrha voda nanesla na cesto blato. Posredujejo delavci Komunale Sevnica. V prihodnjih dneh bodo dokončno odpravili posledice.

Cesta Anže – Bučerca, Sremič, Kremen je bila neprevozna. (vir: FB)
(vir: FB)

M. P.