Hrvaška bi želela sodelovati pri gradnji drugega bloka NEK

Hrvaška je pripravljena sodelovati pri gradnji in financiranju drugega bloka nuklearke v Krškem, če se bo Slovenija za to odločila, je povedal hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić. Povedal je, da se bodo lahko o vsem pogovarjali, ko bo sprejeta uradna odločitev o gradnji.

Po njegovih besedah je sicer vse odvisno od Slovenije, ali bo zainteresirana za sodelovanje pri financiranju izgradnje novega bloka.

“Če jo bodo sprejeli, pričakujem, da bodo sodelovanje najprej ponudili svojim dolgoletnim hrvaškim partnerjem v Nuklearni elektrarni Krško,” je dejal.

Hkrati je ocenil, da ne slovenski Gen-I niti hrvaško elektrogospodarstvo (HEP), ki sta partnerja v nuklearki v Krškem, nista zmožna sama financirati več milijard evrov vrednega novega bloka brez dodatnih finančnih aranžmajev, kot so posojila.

Ćorić je spomnil, da Hrvaška z elektriko iz krške nuklearke pokriva deset odstotkov svojih potreb po električni energiji, odvisno od hidroloških pogojev pa je od 30 do 45 odstotkov uvozi. Hrvaške potrebe po elektriko bodo še večje v prihodnjih letih, ker država počasi opušča rabo fosilnih goriv. Jedrske elektrarne predstavljajo stabilen vir elektrike, je še dejal.

Na drugi strani pa so v Avstriji pričakovano zaskrbljeni. Jedrska energija na splošno “ni varna” in predstavlja “ogromna tveganja”. Ta so še toliko večja, če jedrske elektrarne stojijo na potresno ogroženih območjih. Nuklearna elektrarna Krško stoji na takšnem območju in je tako “še posebej tvegan” jedrski objekt v bližini avstrijske meje, je po poročanju agencije APA poudarila avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler.

A. M.