Hojs zahteva revizijo nekaterih odmevnih primerov sumov kriminala

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je odredil revizijo odločitev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ko gre za pregon v nekaterih odmevnejših primerih sumov kriminala v zadnjih letih. Med drugim zahteva revizijo dela kriminalistov, ko gre za sum pranja milijarde evrov iranskega denarja v NLB.

Hojs namreč ocenjuje, da so na podlagi dosedanjih notranjih in zunanjih nadzorov nad delom ali v povezavi z delom NPU potrebni ukrepi, s katerimi se bo preverila ustreznost delovanja NPU in njegovih preiskovalcev. V konkretnih zadevah je treba tudi ponovno preveriti, ali so preiskovalci preverili vse naznanitve kaznivih dejanj, v posameznih primerih ukrenili vse potrebno za preiskavo sumov in o ugotovitvah celovito in korektno obveščali državnega tožilca.

Hojs med drugim zahteva revizijo v odmevnejših primerih, v katerih je bil NPU deležen največ kritik. Kot so navedli na ministrstvu, gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh oz. IranNLBgate, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Hojs ob tem poudarja, da želi in bo zahteval učinkovitejše delo NPU in kriminalistične policije. “Postopki, ki jih zaključi tožilstvo z zavrženjem ovadb, so lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih. Zato je v vseh naštetih, izjemno odmevnih in za davkoplačevalce zelo dragih primerih, nujno odpraviti vsako senco dvoma na delo policije,” so zapisali na ministrstvu.

Ob tej ministrovi odločitvi nekateri zganjajo vik in krik. Notranjega ministra pa je podprl tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je na družbenih omrežjih zapisal: “Ne samo pravica in pristojnost, ampak zakonska dolžnost ministra je, da odredi revizijo postopkov v očitnih primerih pometanja velikega kriminala pod preprogo. Vik in krik vpletenih zgolj dokazuje, da je bil skrajni čas.”

M. P.