Hojs: Nemec se je slikal z ženo četniškega krvnika na Hrvaškem

Včerajšnja interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ki so jo v DZ vložile štiri opozicijske stranke, je razkrila nekaj zanimivih podrobnosti, med drugim, da jo je spisal poslanec SD Matjaž Nemec.

V njej so avtorji interpelacije Hojsu očitali, da je s tem, ko je ministrstvo odpravilo odločbo mariborske upravne enote, da ne dovoli koncerta hrvaškega pevca Thompsona v Sloveniji, zagovarjali ustaštvo. Thompson naj bi namreč v svojih pesmih poveličeval ustaštvo.

A glej ga zlomka. Hojs je razkril, da se je Nemec, ki mu je v interpelaciji očital simpatiziranje z ustaštvom, pred leti ves prešerno nasmejan slikal s Ceco, ženo razvpitega Srba Arkana. Slednjemu pripisujejo odkrito simpatiziranje s četništvom in številne zločine na Hrvaškem med osamosvojitveno vojno v tej državi. “Ustaštvo je nesprejemljivo, drži, ampak zame je nesprejemljivo tudi četništvo, posebej tisto, ne iz druge svetovne vojne, posebej tisto, ki se je dogajalo na Hrvaškem v času tako imenovane domovinske vojne. Slikanje gospoda Nemca z ženo Arkana, torej krvnika na Hrvaškem, je zame nesprejemljivo, in verjamem, da ne samo zame, ampak za mnoge Slovence,” je dejal Hojs.

Kako gre že tisti lep slovenski pregovor: Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Ob takih diletantih seveda ne preseneča, da interpelacija zoper Hojsa v državnem zboru ni uspela.

A. M.