Han hvalil Počivalška in odhajajočo vlado

Matjaž Han (vir: arhiv)

Še veliko Save bo preteklo pred obljubljenim 30-urnim delovnikom, tega ne bo, tudi socialne kapice v tem mandatu ne bo, višji bodo davki, plače bodo nižje, za podjetja je Slovenija domala davčna oaza, člani Levice so zanj tovariši, odhajajoča vlada je delala dobro, tudi ukrepi v času covida so bili ustrezni. Težave z energenti je vlada reševala dobro, turistični boni so bili rešitev za turizem.

Takšen je kratek povzetek včerajšnje predstavitve Matjaža Hana, kandidata za gospodarstvo v novi vladi, na včerajšnjem parlamentarnem odboru.

Han po novem zelo spoštuje Levico (še v prejšnjem sklicu je bilo večkrat drugače), njihovega jurišnega in najbolj radikalnega poslanca Miho Kordiša je naslavljal s tovarišem. V razpravi sta drug drugega podpirala. Nasploh je bilo včeraj marsikaj po domače, veliko je bilo tikanja.

Nekaj poudarkov iz Hanove predstavitve:

Han podpira spremembe Zakona o dohodnini, s katerimi bo nova vlada izničila marca letos sprejet zakon, po katerih so neto plače vseh zaposlenih višje, do leta 2025 bi vsak prejel eno neto plačo na leto več. Tega ne bo. Han je to komentiral z besedami, da država mora dobiti nekje denar, da ga lahko prerazporeja drugam. Višji davki ga torej ne motijo. Prav tako ni pojasnil, zakaj naj bi država bolje upravljala z denarjem kot vsak vsak posameznik.

Socialne kapice, po kateri bi bile plače po nekem razumnem znesku dohodninsko manj obdavčene in tako, kot je to v tujini, v času te vlade ne bo, je dejal. Han podpira višjo obdavčitev najemnin. Da so te prelite v ceno najema, se mu ne zdi sporno.

Za gospodarstvo meni, da ni preveč obdavčeno. Podjetja v Sloveniji domala poslujejo kot v davčni oazi, ni pa jasno, zakaj je SD-jev gospodarski strateg Sandi Češko poslovanje svojega podjetja prenesel v druge države, ki veljajo za davčne oaze.

Glede t. i. progresivnega načina obdavčenja premoženja, ki bo peklenski za vse, nima nič proti. Podpira tudi solastništvo delavcev v podjetjih. Glede obljubljenega 30-urnega delovnika je povedal, da tega v Sloveniji še dolgo ne bo, preteklo bo še veliko Save.

Glede minimalne plače, za katero obljubljajo, da bo ta v višini 800 evrov neto, je potrdil to, kar že vsi vemo. Minimalna plača se usklajuje z zakonom, v letu 2023 bo že po tem najverjetneje presegla 800 evrov, zato so bile dosedanje obljube prazne.

Popraviti je treba delovnopravno zakonodajo za tujo delovno silo, da bo izdajanje delovnih dovoljenj hitrejše.

Ker naj bi v nadaljevanju Hanu dodelili tudi področje športa, je včeraj veliko govoril tudi o tem. Za športno infrastrukturo bodo v petih letih namenili 150 milijonov evrov. Vendar pa je zakon o tem pripravila že Janševa vlada, v parlament ga je vložil sevniški poslanec Tomaž Lisec in je že bil sprejet.

Več bodo dali tudi za planinska društva. Pri tem ni vedel, da je že Janševa vlada sprejela zakon, kar je, milo rečeno, čudno, Han je bil namreč v prejšnji sestavi vodja poslanske skupine SD.

Kaj bo s Hanovim podjetjem in kako to posluje?

Matjaž Han je od leta 2004 ustanovitelj in edini lastnik podjetja M & M International iz Radeč, kažejo podatki Poslovnega registra Slovenije. Žena Ljudmila Han je direktorica podjetja.

Hanovo podjetje je v letu 2021 prihodke skorajda podvojilo, imeli so nekaj manj kot 1,5 milijona evrov prihodkov (leto pred teh 779 tisoč evrov), vsa leta imajo 7 zaposlenih, dobička so imeli skoraj 80 tisoč evrov.

Hanovo podjetje že dlje časa dviguje precej prahu zaradi poslov z državnimi podjetji. Sprva so tiskali nalepke za Pivovarno Laško (za steklenice), ko je Pivovarno prevzel Heineken, so posel izgubili.

Poslovali so tudi s Petrolom, ki je v državni lasti. Hanove čistilke čistijo Petrolove prostore. Trenutno po navedbah Hana za Finance v Slovenijo iz Italije uvažajo papir, ki ga prodajajo tiskarjem. Predvideva se, da sta med njimi tudi tiskarna v lasti smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka in pa Radeče papir Nova, kjer se tiska tudi denar, direktor pa je radeški župan Tomaž Režun (SD).

Han je včeraj napovedal, da se bo umaknil iz lastništva podjetja (po njegovem družinskega, čeprav je edini lastnik, res pa je, da je podjetje leta 1992 ustanovil Hanov oče). To bo storil do konca poletja, ker za to menda »potrebuje čas«.

Glede na znano je pri tem veliko pomislekov, zgolj drugo osebno ime ne bo namreč prineslo nobenih rešitev.

Včeraj je večkrat omenil tudi to, da je “zgolj trgovec” (končano ima le poklicno trgovsko šolo). Kakšno težo bo imel v novi vladi, ne ve. Je pa omenjal hvaležnost, da bo lahko minister, in ponižnost.

Hanovo opravičilo Mihi Kordešu:

 

V. S.