Grožnje: Želim, da Pirkovič umre počasi in boleče

Proslava ob Dnevu državnosti.

Novinar RTV Slovenija in avtor kulturnega programa državne proslave ob Dnevu državnosti Igor Pirkovič je bil nedavno deležen hudih groženj. Oseba z verjetno izmišljenim profilom je namreč na Twitterju zapisala: “Crkni govno domobransko. Pa če kdo ne razume pomena ‘crkni’: želim, da Igor Pirković umre počasi in boleče.”

Na grožnje so včeraj opozorili in se odzvali v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Zapisali so, da gre za hude obtožbe in grožnje, ki so vsaj za zdaj še enkrat več ostale brez odziva organov pregona in vodstva RTVS.

“Tovrstne grožnje, ki počasi očitno dobivajo domovinsko pravico v slovenski družbi in so jih deležni novinarji različnih medijev, so nedopustne in nesprejemljive, najpogosteje pa ostanejo brez sodnega epiloga. Ne spomnimo se namreč primera, ko bi bil kdo za takšno početje kazensko preganjan in tudi obsojen,” so zapisali.

Zato v združenju tožilstvo in policijo pozivajo, naj naredijo več, da bodo tovrstne grožnje obravnavane z večjo resnostjo in zavzetostjo in da bodo na koncu dobile tudi sodni epilog.

“Opozarjamo tudi na dvojna merila vodstva nacionalne RTVS. Medtem ko se na grožnje in pritiske na nekatere novinarje RTVS odziva dosledno, ažurno in odločno, z jasnimi izjavami v kamero direktorja in odgovorne urednice, pa pri – pogosto hujših – grožnjah nekaterim drugim novinarjem RTVS odziva praktično ni (tako je tudi v primeru Igorja Pirkoviča); če pa je že, do odziva pride šele pod pritiskom javnosti.

Takšen primer se je zgodil jeseni 2011, ko je bil novinar RTVS Jože Možina deležen groženj v smislu, da bi ga bilo treba povozit na prehodu za pešce. Vodstvo RTVS se je na objavo odzvalo obrobno, šele potem, ko je na njeno nedopustnost opozoril ZNP. Poleti 2018 je Možino pred vhodom na RTVS počakal levičarski aktivist, mu grozil in napovedal, kaj da se bo zgodilo z njim. “Takrat pa odziva vodstva RTVS sploh ni bilo. Ta isti levičarski aktivist Igor Bricelj je Možino s svojo skupino skrajnih aktivistov Možino še vsaj 20-krat čakal pred vhodom na RTV, pa vodstvo za to ni storilo nič. Enako, ko je Možini s smrtjo na spletnem omrežju grozil s puško fotografirani levičarski aktivist Benjamin Purger,” so zapisali.

M. P.