Gremo po »Marele«!

Z deževnim septembrom so prišle na plano tudi Orjaški dežniki ali po domače Marele/Dežnikarice. Nekateri jih nabiramo že tri tedne. Sedaj pa je napočil čas, ko so jih nekateri gozdovi polni. Izkoristite prosti čas in si privoščite sprehod po gozdu, kjer si lahko naberete odlično večerjo ali kosilo.

Opis

Orjaški dežnik spoznamo po rjavo marogastem betu in po mesu, ki na ranjenih mestih ne rdeči.

Pomembno! Obstaja več podobnih užitnih vrst dežnikov. In seveda tudi neužitni. Tisti, ki imajo premakljiv obroček na betu, ni bojazni, da bi jih zamenjali s strupenimi gobami. Pri mušnicah obročka ne moremo premikati po betu, prej odpade.

Edini strupeni dežnik pri nas je vrtni različek rdečečega dežnika, ki ima okroglo gomoljasto dnišče, uspeva pa tudi v rastlinjakih. Njegovo meso na zraku pordeči.

Kje jih lahko najdemo?

V gozdovih, zlasti po robovih v travi, na gozdnih travnikih,. Nabiramo jih vse do pozne jeseni.

Kako jih lahko pripravimo?

Ocvrte marele

Sestavine za 3 osebe:

  • 4 večji klobuki
  • 3 jajca
  • 70g drobtin
  • Peteršilj
  • Origano
  • 3 ščepci soli
  • 1 ščepec popra
  • Olje za cvrtje

Priprava

Klobuke obrišemo z vlažno krpo, da odstranimo prah. Dobro pregledamo lističe, ki so na spodnji strani klobuka ter odstranimo morebitno umazanijo. Klobuke razrežemo na poljubno velike kose. Jajca ubijemo v skledo in stepemo. Dodamo jim sol, poper, origano, peteršilj.

V globok krožnik natresemo krušne drobtine. Klobuke najprej namočimo v skledi z jajcem, nato pa povaljamo v drobtinah tako, da so popolnoma pokriti.

V ponvi segrejemo olje za cvrtje. V segreto olje položimo kose gob in jih cvremo na zmernem ognju na obeh straneh. Ocvrte dežnikarice preložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačami, ki bodo vpile odvečno maščobo.

Marele v omaki

Sestavine:

  • 5 mladih marel
  • 4 stroke česna
  • Petršilj
  • 5 dag masla
  • 3 žlice drobtin
  • 1 jušna kocka
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • Sol
  • Poper
  • Mleta sladka paprika

Priprava:

Marele narežite na rezance. Dodajte na drobno nasekljajte česen in peteršilj. Na maslu prepražite drobtine, dodajte še česen, in peteršilj. Zalijte z vodo in dodajte jušno kocko, sol, poper, papriko in paradižnikov koncentrat ter vse skupaj zavrite. V to stresite gobe in kuhajte še 20 minut. Če je potrebno, zgostite s podmetom iz moke ali dodajte drobtinice. Postrezite vroče s prilogo iz slanega krompirja ali z rižem, kateremu lahko med kuhanjem dodate curry.

Pa obilo užitkov vam želim v jesenskem sprehodu in pri pripravi hrane!

N. N.