Grad Rajhenburg – zeliščni vrt

Na sončen, vendar nekoliko vetroven torek smo se odpravili na grad Rajhenburg pogledati zeliščni vrt. V Posavju dobro poznana izletniška točka grad Rajhenburg se nahaja v Brestanici. Ponuja čudovit razgled na reko Savo in prelepo gozdno pokrajino.

Grad poleg razgleda in kavice na grajski trasi ponuja tudi možnost ogleda. Za odrasle osebe je za ogled treba odšteti 4 eur, za otroke 3 eur in za družinsko karto 8 eur.

Zeliščni vrt grada Rajhenburg

Vendar nas je zanimal zeliščni vrt, ki je nastal kot projekt LAS Posavja in razvojne regije Posavja. Vrednost projekta je znašala 38.805,90 eur, od tega so bila LAS sredstva v višini 29.789,71 eur. Projekt se je zaključil leta 2014. Glavni cilji projekta so bili prepoznavnost zelišč v lokalnem okolju, razširjenost znanja o uporabi zelišč v zdravstvene, kulinarične in kozmetične namene ter povečanje števila novih registriranih rokodelcev. Na zeliščnem vrtu se po zaključku projekta odvijajo delavnice za otroke. Ena od njih se je odvijala v mesecu marcu pod naslovom Sobotna grajska delavnica za otroke: Zeliščne sledi, grad Rajhenburg.

Zeliščni vrt doma

Vsekakor zelišča in začimbe so pomemben sestavni element našega jedilnika. Z njimi lahko izboljšamo okus hrane, si olajšamo bolezenske težave, se pomirimo ali preprosto samo uživamo v njihovem vonju ter okusu.

 

www.pinterest.com

Poiskali smo vam nekaj namigov, kje lahko naredite svoj zeliščni vrt kar doma. Zdaj je primeren čas za uresničitev vašega zeliščnega kotička. Nepogrešljive zelišča v domačem vrtu so zagotovo: peteršilj, bazilika, origano, timijan, šetraj, ognjič, ameriški slamnik, sivka, meta, melisa …

N. N.