Golobovi Zemljariča pokopali kar z vojaškimi častmi in zanj plačali osmrtnico

Vlada Roberta Goloba je sklenila, da bo nekdanji šef Službe državne varnosti (nekoč imenovane tudi Udba), ki je v prejšnjem sistemu množično in grobo kršila človekove pravice, Janez Zemljarič pokopan z vojaškimi častmi. Vlada je zanj plačala tudi osmrtnico v Delu. Oboje je zlasti med pozanalci Zemljaričevega dela in žrtvami Službe državne varnosti, ki jo je vodil, naletelo na veliko začudenje in razočaranje.

Zemljarič je umrl 30. decembra, star natanko 94. let, pokopan je bil včeraj na ljubljanskih Žalah.

Vlada je v osmrtnici, ki jo je plačala zanj, navedla, da je bil Zemljarič v letih 1978 do 1980 republiški sekretar za notranje zadeve, od leta 1980 do 1984 pa predsednik izvršnega sveta skupščine SRS, kot se je takrat imenovala vlada. Zanimivo je pri tem zamolčala, da je bil Zemljarič načelnik Službe državne varnosti, tajne politične policije nekdanjega komunističnega režima, ki je množično kršila človekove pravice.

Zemljarič je funkcijo načelnika Udbe nastopil leta 1974. Kot njen šef naj bi podpisoval likvidacije, kar pa je sam ostro zanikal in tudi preganjal novinarje, ki so o tem pisali. Po osamosvojitvi države je veljal za lobista t. i. Kučanovega kroga, za katerega naj bi vodil nekatere pomembne finančne in nepremičninske operacije.

A. M.