Golobovi povsem obvladujejo portal Necenzurirano

Fotomontaža.

Pojasnil, zakaj je GEN-I Roberta Goloba s 103.000 evri financiral podjetje SEEM M. & C, ki ga je ustanovila in dolgo vodila nekdanja novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković, likvidiral pa pred nekaj tedni novinar Necenzuriranega Primož Cirman, še kar ni. Denar je temu nenavadnemu podjetju novinarjev nakazoval tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič, je poročal portal Spletni časopis. Medtem pa je že jasno, koliko Gibanje Svoboda danes plačuje Tomažu Modicu, tretjemu novinarju iz te skupine.

 

Za svetovanje Mojci Pašek Šetinc (Svoboda), ki vodi preiskovalno komisijo za nadzor zlorabljanja medijev za propagando, Tomažu Modicu vsak mesec nakažejo okoli dva tisoč evrov, kaže aplikacija Erar komisije za preprečevanje korupcije. Modicu so za delo za poslanko Gibanja Svoboda iz parlamenta novembra plačali 2.196 evrov, decembra 1.757 evrov.

Pogodba z Modicem za strokovno pomoč predsednici preiskovalne komisije Mojci Pašek Šetinc (GS) je bila podpisana 29. junija 2022, velja pa za čas od 1. avgusta do prenehanja delovanja te komisije. Opozicijska SDS je predlagala, da bi Modica kot svetovalca izločili zaradi konflikta interesov, saj bi moral biti Modic del preiskave suma nezakonitega državnega financiranja propagande v medijih pred volitvami. A je koalicijska večina poslancev strank Roberta Goloba zavrnila tak predlog. Kako je Golob financiral svoje propagandiste med novinarji, ne nameravajo preiskovati.

Ob Modicu sta bila v preteklosti v ekipi še Vesna Vuković in Primož Cirman. A Vukovićeve vsaj uradno tam ni več, ker jo je takoj po zadnjih volitvah Robert Golob tudi uradno angažiral za glavno piarovko Gibanja Svoboda, na vladi pa so kot šefico urada za komuniciranje (Ukoma) zaposlili še novinarko TVS Petro Bezjak Cirman, soprogo Cirmana. Cirman je konec lanskega leta, kot sem razkril v Spletnem časopisu, likvidiral podjetje, ki ga je leta 2017 ustanovila Vukovićeva in ki mu je podjetje GEN-I Roberta Goloba po pogodbi, ki je bila sklenjena 22. 7. 2019, do začetka lanskega leta nakazalo 103.000 evrov.

Leta 2019 bila novinarska trojka Cirman, Vukovič, Modic zaposlena na državnem Siol.net. Tam plačil na vzporedno podjetje tudi niso razkrili. Podjetje SEEM M. & C je financiral tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič, ki je prek svojega svetovalnega centra Brio nakazal 34 tisoč evrov, 60.000 evrov Gorenje, še 73.000 pa podjetje Adventure Investments, je še poročal portal.

Portal Necenzurirano Golobu sicer služi predvsem za napade na SDS Tako je med drugim nedavno objavil za lase privlečeno zgodbo, da za poročanjem balkanskih in slovenskih medijev o aferi s financiranjem predvolilne kampanje kosovskega premierja, v kateri se je znašel Golob, stoji predsednik SDS Janez Janša. Zgodbo so nato brez vsakršne novinarske distance povzeli POP TV in Odlazkovi mediji.

A. M.