Golobovi bodo preiskovali sami sebe

Poslanci Gibanja Svoboda.

Poslanci Gibanja Svoboda so v državni zbor vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bi ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih avtonomnih državnih organov. Zajela bi obdobje od nastopa tretje vlade Janeza Janša in tudi zdajšnje vlade, ki jo vodi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

 

Kot so zapisali v zahtevi, je namen preiskave ugotoviti, ali so se člani takratne Janševe vlade in zdajšnje Golobove politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke in pri tem vplivali na delo slovenske policije, pa tudi ali so nosilci javnih funkcij v tem času želeli z domnevnim političnim vmešavanjem v postopke preprečiti ali otežiti delo slovenske policije.

Kot enega od namenov preiskave v Gibanju Svoboda navajajo tudi, ugotoviti, ali Nacionalni preiskovalni urad (NPU) deluje avtonomno in ali domnevno politično kadrovanje poteka z namenom podreditve slovenske policije interesom in volji članov bodisi Janševe bodisi Golobove vlade.

Ob tem je seveda jasno, da bo v Gibanje Svoboda, saj v delu, ki se bo nanašal na Golobovo vlado, preiskovalo samo sebe. Večino v preiskovalni komisiji bodo namreč imele vladne stranke, pri čemer ne gre dvomiti, da bodo preiskavo speljale na svoj mlin. Namen zahteve je tako znan že vnaprej, očrniti prejšnjo vlado in oprati zdajšnjo.

A slednje ne spremeni dejstva, da je Golob politično pritiskal na nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Slednji je namreč sam potrdil, da je Golob zahteval zamenjavo direktorja Policije uprave Nova Gorica, ki naj bi bil po njegovem prepričanju naklonjen SDS, in pa da se na mesto direktorja NPU čim prej vrne Darko Muženič. Slednji je po poročanju portala Požareport kmalu potem, ko je znova prevzel vodenje NPU, poskrbel, da so kriminalistične preiskave zoper Gen-i in Goloba šle “v prave roke”,.

A. M.