Cena t. i. Svobode: Dodatno bo močno obdavčeno vso premoženje posameznika

(vir: arhiv)

V koalicijski pogodbi nove vlade je zapisano, da bo vlada uvedla nov davek, s katerim bo obdavčila celotno premoženje državljanov. Uvesti nameravajo dodatno progresivno obdavčitev premoženja – nepremičnin (stanovanjskih in vseh ostalih), osebnih avtomobilov, prihrankov na bankah, kmetijskih objektov, je razumeti iz koalicijske pogodbe.

Takšne namere ekonomisti označujejo kot precej nevarno in unikatno rešitev v svetu. Kolikšna bo stopnja davka, iz koalicijske pogodbe ni razvidno, je pa Robert Golob v oddaji 24ur omenil, da naj bi davek znašal 1 % premoženja.

Glede na to si je možno izračunati novi davek.

Primer: Če ima nekdo stanovanjsko hišo ali stanovanje v vrednosti 200.000 evrov, bo od tega plačal 1 % davka, kar znese 2000 evrov davka letno.

K temu bo treba prišteti še vrednost avtomobila, zemljišč, morebitnega vikenda, zidanice, prihrankov na bankah, delnice in podobno. Vrednost lahko hitro pride na 300.000 evrov, kar pomeni, da bo davka na leto 3000 evrov.

Gre za velikanske zneske, ki jih marsikdo ne bo zmogel. Če ne bo plačila, pa je dejstvo, da bo država vpisala izvršbo na nepremičnine in lahko pride do prodaje (dražbe) le te.

Ali primer: Če imate na banki privarčevanih 50.000 evrov ali tolikšno vrednost v delnicah, boste državi vsako leto od tega plačali 1 % davka, kar je 500 evrov letno.

Trenutno je tako, da na nepremičnine plačujemo le Nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ), kar je prihodek občine. Znesek je sicer različen, v Novem mestu je za nepremičnino v vrednosti okoli 200.000 evrov nadomestilo odmerjeno v višini okoli 120 evrov letno. Po novem bo to 2000 evrov ali 20-krat več.

A. M.