Golobova vlada znižuje plače; udarila bo tudi espeje …

Vlada Roberta Goloba ne bo samo, kot je napovedala, preprečila postopni petletni dvig vseh plač, ki ga je sprejela še prejšnja vlada Janeza Janše, ampak bo plače celo nižala. Spremembe so predstavili včeraj.

 

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Klemen Boštjančič, vlada pripravlja davčne spremembe, ki bodo začele veljati prihodnje leto. Po izračunih ministrstva se bo tako prihodnje leto neto letna plača zaposlenemu z minimalno plačo zvišala za 318 evrov (glede na zdajšnjo ureditev), zaposlenemu s povprečno plačo pa znižala za 130 evrov na leto. Zaposlenemu s plačo v višini dveh povprečnih plač se bo neto plača znižala za 165 evrov na leto glede na zdajšnjo ureditev, tistim s plačo v višini šestih povprečnih plač pa za 1.790 evrov na leto.

Espeji z normiranimi odhodki bodo plačevali precej več dohodnine. Za tiste, ki imajo do 25.000 evrov prihodkov na leto, se ne spremeni nič, prizna se jim torej, da so njihovi odhodki 80 odstotkov prihodkov, na kar se plača 20-odstotna dohodnina, realno je torej njihova dohodnina štiri odstotke prihodka. Pri dohodkih nad 25. 000 pa bo kot odhodki priznanih le še 40 odstotkov prihodkov. Vsem popoldanskim espejem z normiranimi odhodki bo kot strošek priznanih le 40 odstotkov prihodkov.

Po izračunu časnika Finance bo espe z dohodki v višini 25.000 evrov plačal enako dohodnine kot zdaj, espe z dohodki v višini 60.000 evrov bo plačal 2800 več kot zdaj (dvakrat več), espe z dohodki 100.000 evrov bo plačal šest tisoč evrov več kot zdaj (skoraj dvakrat več).

A. M.