Golobova vlada za zdaj ne načrtuje povečanja sredstev za STA

Vir: Gov.si.

Koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica se je v koalicijski pogodbi zavezala, da bo uredila stabilno delovanje STA, a to, kot vse kaže, za zdaj ostaja še ena od neuresničenih obljub nove vlade. Vladni urad za komuniciranje (Ukom) namreč za zdaj ne načrtuje povišanja sredstev za kadrovsko in finančno podhranjeno STA.

 

Na Ukomu so namreč na vprašanje, ali bo vlada za STA zagotovila dodatna finančna sredstva, odgovorili nikalno. Kot so namreč navedli, bo vlada v letošnjem letu STA financirala v skladu s pogodbo, ki jo je s STA podpisala še prejšnja vlada, ki pa ne predvideva več sredstev za plače. Da bi bilo treba te nujno povišati, saj da je trentna povprečna plača na STA nižja od povprečja v državi, namreč že nekaj časa opozarjajo zaposleni. Prav nizke plače naj bi tudi botrovale številnim odhodom zaposlenih s STA v zadnjih dveh letih.

Tudi za naprej na Ukomu ne zagotavljajo, da bodo zagotovili dodatna sredstva za zvišanje plač in s tem bolj stabilno delovanje STA, ki so ga obljubljali. Na vprašanje o tem, so se namreč izognili. Zapisali so le: “Obseg sredstev za naprej bo dogovorjen v okviru priprave sprememb proračuna za prihodnje leto, pri čemer bo upoštevan tudi Poslovni načrt STA za leto 2023.”

A. M.